Eilen oli vaihteeksi vauhdikas päivä Suomessa. Euroopan parlamentin tiedotustoimiston lehdistötilaisuudessa tupa oli harvinaisen täynnä. Paikalla oli lähes 50 henkeä. Lasse Lehtinen puhui kansanäänestyksestä. Hannu Takkula puolusti EU:n perustuslakia. Minä kerroin itsestäänselvyyden: kun EU:n perustuslaki astuu voimaan niin Tasavallan Presidentillä ei ole enää mitään asiaa huippareihin.

Teesi meni hyvin läpi ja pääministeri Matti Vanhanenkin taisi hiukkasen tuohtua. Hän sanoi, että Kokoomus yrittää kaventaa presidentin valtaa. Mielenkiintoinen teesi. Huomaa, että Vanhasen lähipiirin vahvin EU-asiantuntija on siirtynyt Eduskuntaan.

Uuden perustuslain myötä EU:sta tulee oikeushenkilö, Eurooppa-neuvostosta virallinen instituutio, pilarijako murenee ja sen myötä perinteisesti hallitustenvälisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta tulee EU:n politiikkaa. Eurooppa-neuvostostosta tulee pääministereiden (tai EU:sta vastaavan hallituksen tai valtion päämiehen) instituutio, jonka kokouksia valmistelee neuvosto.

Ei EU tietenkään päätä kuka Suomea edustaa, sehän on itsestään selvää. Mutta saa kyllä vääntää harvinaisen muunneltua totuutta, jos kehtaa vielä väittää, että Tasavallan Presidentti voi osallistua huippareihin, kun käsitellään ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka on jatkossa ihan yhtä selkeästi osa EU:ta kuin vaikkapa rakennerahastojen tuet ja Suomen perustuslain mukaan EU-asioita hoitaa valtioneuvosto. Monelta on myös jäänyt huomaamatta, että ulkoministeri ei ole enää osa huippukokousten vakiokalustoa. Pääministerit tai päämiehet voivat ottaa mukaan eri ministereitä, aiheesta riippuen.

Siirtyminen yhden tuolin politiikkaan olisi hyvä asia ainakin kahdesta syystä. Ensinnäkin se vahvistaisi parlamentarismia. Pääministeri kertoo huipparitekemisistään etu- ja jälkikäteen eduskunnalle. Toiseksi se vahvistaisi Suomen politiikan johdonmukaisuutta. Nyt kukaan ei oikein tiedä kuka vastaa Suomen linjasta. Kun signaalitkin vielä kaiken lisäksi ovat erilaiset, niin monessa maassa ollaan ymmällään Suomen linjasta.

Eilinen avaus osui siinäkin mielessä hyvään saumaan, että samalla käydään keskustelua siitä, kuka pitää Suomen puheenvuoron tiistain huipparissa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ei kukaan. Huhujen mukaan ulkopoliittinen johtomme on kuitenkin lähettänyt vielä ylimääräisen pyynnön puheenjohtajamaalle eilisen keskustelun johdosta. Saa nähdä irtoaako minuutti.

Paavo Lipposella oli mielenkiintoinen haastattelu eilisessä Hesarissa. Hän puolusti Tarja Halosen ja Erkki Tuomiojan ulkopoliittista linjaa. Näin pitää varmasti tehdä viran puolesta, mutta myönnettäköön, että ei se puolustus ihan uskottavalta tuntunut. Se oli melkein yhtä uskottavaa kuin että minä vastustaisin EU:n perustuslakia, Erkki Tuomioja kannattaisi Natoa, Hannu Takkula olisi liberaali tai Lasse Lehtinen sosialisti. Kai sitä pitää aina välillä väittää mustaa valkoiseksi…

Comment

required