Lucianpäivä valkeni aurinkoisena. Tänään tuli vietettyä koko päivä täysistuntosalissa ja mediapyörityksessä.

Täykkärissä puhuttiin ensin kolme tuntia laajentumisesta ja allekirjoittaneen raportista, jossa käsitellään EU:n integraatiokykyä. Näistä olen kirjoittanut paljon viime päivinä (Hesari, Financial Times).

Itämeri-raportin kanssa tämä oli ehkä tärkein mietintöni toistaiseksi. Raporttini meni läpi äänin 398 puolesta, 99 vastaan ja 36 tyhjää.

Raportti integraatiokapasiteetista oli sen verran mediaseksikäs, että osallistuin kahteen BBC:n radio-ohjelmaan ja yhteen BBC:n TV-keskusteluun. Tähän päälle tuli vielä Irlannin TV-haastattelut.

Meppikollegojen kanssa BBC:n keskusteluohjelmassa, joka näkyy myös Suomessa BBC World-kanavalla.

Järjestimme Elmar Brokin kanssa myös lehdistötilaisuuden. Eli sopivan vauhdikas päivä.

Päivän EU-webTV:stä voit katsella laajentumiskomissaari Olli Rehnin fiiliksiä ennen huomenna alkavaa Eurooppa-neuvoston kokousta. Suosittelen.

%video%

Miten Olli voi pysyä näin rauhallisena, vaikka ylihuomenna tehdään laajentumisen historiaa?

Päivän kaksi tärkeintä päätöstä olivat kemikaaliasetus REACH ja TV-direktiivi.

REACH kompromissi hyväksyttiin äänin 529 puolesta, 98 vastaan ja 24 tyhjää. Suomi sai sulan hattuun. Onnittelut erityisesti Mauri Pekkariselle ja hänen virkamiestiimilleen. Sosiaali- ja terveysministeriön Anna-Liisa Sundqvist ja Juha Pöytsä ovat tehneet loistavaa työtä. Kuten myös Suomen EU-edustuston Kirsti Vilén.

REACH vaati viisi puheenjohtajamaata, neljä komissaaria ja lähes seitsemän vuotta valmistuakseen.  Kyseessä on siis oikea kompromissien kompromissi.

Asetus koskee kemikaalien rekisteröintiä, arviointia, lupamenettelyä ja vaarallisimpien kemikaalien käytön rajoittamista. Sen mukaan valmistajien ja maahantuojien on varmistettava, että markkinoille päästetään vain aineita, jotka eivät vaikuta haitallisesti ihmisten terveyteen tai ympäristöön. 

REACH korvaa suurelta osin noin 40 vuoden aikana kehittyneen nykyisen kemikaalilainsäädännön. Tänään varmistui lopullisesti myös kemikaaliviraston synty Helsinkiin Ruttopuiston laitaan. 

  

Elmar Brokin kanssa lehdistötilaisuudessa. Salikeskustelussa meitä pidettiin kaksosina. Puhemies Borrell taas sanoi, että olemme kuin Stan Laurel ja Oliver Hardy, ohukainen ja paksukainen. Imartelevaa…

Asetus astuu voimaan jo ensi vuoden kesäkuussa ja rekisteriin vietäviä aineita on noin 30 000. Kaikki lainsäädännön piiriin kuuluvat aineet tulee rekisteröidä vuoteen 2018 mennessä.

Toinen iso paketti oli TV-direktiivin uusiminen. Menossa on ensimmäinen lukeminen, eli prosessin alku.

Nykyinen direktiivi vuodelta 1997 kun vaatii pikaista päivitystä vastatakseen alan tekniikassa tapahtuneita muutoksia, kuten internet- ja mobiilipalveluita. Uusimisella koitetaan luoda mahdollisimmat hyvät edellytykset olemassa olevien ja uusien audiovisuaalisten mediapalvelujen kehittymiselle EU:ssa.

Valitettavasti ensimmäisen lukemisen tulos lupaa kovia aikoja eurooppalaisille tuottajille. TV-mainosten sääntöjä tiukennetaan ja tuotesijoittelulle on luvassa kovat ehdot.

Irlannin TV:n tentattavana.

Mm. elokuvien mainostaukoja rajoitetaan niin, että lähetyksen saa keskeyttää 30 minuutin välein. Lisäksi jäsenmailla on oikeus asettaa direktiiviä tiukempia kansallisia sääntöjä.

Jos rajoitamme yltiöpäisesti tuotesijoittelua ja mainontaa EU:n sisällä, teemme vain hallaa eurooppalaisille: mainostajat vievät rahansa amerikkalaisten taskuihin. Lopputulos on kuitenkin sama, näemme mainokset silloin vain eurooppalaisten sarjojen sijasta amerikkalaisissa. Ja niitähän riittää.

Neuvosto koittaa löytää sovun asiassa Saksan puheenjohtajakaudella, jonka jälkeen tv-direktiivi palaa parlamenttiin. 

 

Comment

required