Nimesin viime keväänä nuorten työryhmän pohtimaan pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuutta. Halusin antaa ryhmälle työssään täysin vapaat kädet visioida, kehittää ja haastaa. Tänään he luovuttivat työnsä tuloksena syntyneen ?Nuorten haaste Pohjoismaille? ? julkaisun ulkoasiainministeriössä pidetyssä julkistamistilaisuudessa.

Mielestäni pohjoismainen yhteistyö on liian arvokas asia jätettäväksi vain poliitikkojen haltuun. Pohjoismailla on pitkä yhteinen historia ja arvopohja. Tarvitaan kuitenkin uusia ajatuksia ja avauksia, jotta vanhaan liittoon saadaan lisää intohimoa. Näitä ajatuksia hain juuri tältä ryhmältä. Avoimen hakuprosessin kautta Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi esitti ryhmän jäseniksi 25 nuorta osaajaa, jotka edustivat laajasti suomalaisia alle 30-vuotiaita nuoria.

Ryhmä esitti kymmenkohtaisen listan laajoja näkemyksiä pohjoismaisesta yhteistyöstä. Ehdotusten joukossa oli muun muassa, että Pohjoismaissa siirryttäisiin yhtenäistettyyn korkeakoulujen hakujärjestelmään, äänestysikäraja laskettaisiin 16 ikävuoteen ja luotaisiin yhteiset kestävän kehityksen tavoitteet. Muita ehdotuksia oli perustaa yläkouluihin ?Nuoret Itämeren Pelastajat? ? vaihto-ohjelma, yhteispohjoismainen brändityöryhmä ja merkitä kaikkiin Pohjoismaissa tuotettuihin tuotteisiin niiden tuottama hiilijalanjälki.

Arvoina korostuivat vahvasti demokratia, tasa-arvo, vähemmistöjen oikeuksien turvaaminen, yhteistyö, globaali proaktiivisuus, kestävä kehitys ja avoimuus. Pohjoismaisiin arvoihin on mahdollista kasvaa ja oppia. Pohjoismaisessa yhteistyössä kieli ei saa olla este, mutta mahdollisuudet pohjoismaisten kielten opiskeluun tulee turvata ja toisaalta siihen tulee kannustaa.

Vien erittäin mielelläni näitä ajatuksia eteenpäin ja ehdotinkin tilaisuudessa, että nuoret tulisivat esittämään ajatuksensa Helsingissä ensiviikolla pidettävän Pohjoismaiden neuvoston 60-vuotisjuhlaistunnon yhteydessä pohjoismaisille yhteistyöministereille. Ryhmän työ on vahva osoitus siitä, että nuoria kannattaa kuulla ja heillä on asiantuntijoina myös paljon annettavaa.

Erinomaista työtä koko ryhmältä!

P.S. Katso myös kuvat julkistamistilaisuudesta: https://www.facebook.com/alexanderstubb?ref=hl#!/media/set/?set=a.469377909773262.115561.110067592370964&type=1 ja ryhmän tekemä lyhyt video: http://vimeo.com/51897263. Jälkimmäinen on muuten ihan pro!

Comment

required