Ehdotin Helsingin Sanomien haastattelussa, että vuoden 2009 EU-vaaleissa pitäisi mahdollistaa äänestäminen internetissä. Koska lehtihaastattelussa ei aina ole tilaa tuoda argumentteja puolesta ja vastaa, niin ajattelin nostaa esille muutamia lisäpointteja puolesta ja vastaan. Kuulisin erittäin mielelläni arvon blogikommentaattoreiden näkemyksiä.
EU-tietäjiä Kemijärveltä. Pirjo Harjunen, Lea Mourujärvi, Matti Pöyliö, Annika Roivas, Iiris Jakola ja allekirjoittanut.
Peruslähtökohtana on, että nettiäänestys nostettaisiin perinteisen äänestystavan rinnalle. Jokainen voi siis valita äänestääkö netin välityksellä tai perinteisesti vaaliuurnilla.
Nettiäänestys järjestettäisiin muutamaa päivää ennen varsinaista äänestyspäivää, samalla tavalla kuin ennakkoäänestys.
Äänestäjä saisi vaihtaa äänestyskohdetta rajattujen päivien (esimerkiksi 2-4 päivää) aikana. Jos nettiäänestyksen päätytyttyä vielä tuntuu siltä, että tuli äänestettyä väärää henkilöä, niin lopullisen äänestyksen voisi tehdä perinteisellä tavalla.
Argumentit puolesta:
1. Modernissa maailmassa on siirrytty nettiin jo monella rintamalla (pankkipalvelut, ostokset, kirjeenvaihto, jne), on aika soveltaa yhtä demokratian muotoa myös netissä.
2. Viime EU-vaalien äänestyprosentti oli noin 40. Nettiäänestys olisi omiaan kasvattamaan äänestysprosenttia.
3. Suomi voisi toimia tässäkin kysymyksessä eräänlaisena edelläkävijänä, eli ensimmäisenä maana, joka mahdollistaa nettiäänestyksen EU-vaaleissa (kts. Viron esimerkit alla). 6. Nettiäänestys ei ole teknisesti monimutkainen ratkaisu (kuten Viron esimerkki osoittaa) ja ääntenlaskentakin olisi huomattavasti tarkempaa.
4. Nettiäänestys lisää äänestysvaihtoehtoja ja madaltaa esimerkiksi nuorten kynnystä äänestää vaaleissa. ”Mese”-sukupolvi on näissäkin asioissa edelläkävijä.
5. Nettiäänestys on vähentää kustannuksia ja säästää ympäristöä, eikä huonoa tai hyvää säätäkään voi syyttää. Esimerkiksi ulkomailla ei tarvitse matkustella satojen kilometrien päähän johonkin Suomen suurlähetystöön äänestämään.
Argumentit nettiäänestystä vastaan ovat lähinnä periaatteellisia. Esitän pääargumentit alla ja niiden päälle lyhyen vasta-väitteen.
Argumentit vastaan:
1. Vaalisalaisuus vaarantuisi. Väitetään, että kaveri voi netin olan yli kurkkia kun äänestää. Kopissa se olisi siis jotenkin salaisempaa. Mielestäni argumentti on vanhakantainen. Samalla verukkeellahan voisimme samantien sulkea kaikki pankki- ja ostopalvelut netistä, sekä rahannostoautomaatit.
2. Vaalivapaus vaarantuisi. Väitetään, että esimerkiksi perheen sisältä tai muualta olisi painetta äänestää jotain tiettyä henkilöä. Tässäkin on mielestäni terveen järjen käyttö sallittua. Viimeisenä lukkona huolestuneille on, että nettiäänestyksessä saa vaihtaa ehdokasta ja loppujenlopuksi voi vielä mennä uurnille äänestämään.
3. Suomessa sähköinen henkilökortti on enemmän poikkeus kun sääntö. Sähköinen henkilökortti on vapaaehtoinen, kuten myös nettiäänestys. Jos ei tee mieli hankkia korttia tai äänestää netissä, niin ei muutakuin uurnille.
4. Tasavertaisuus. Mummin pitää mennä uurnille kun Miro 18-v. äänestää netissä. Tarviiko tähän edes vasta-argumenttia? Kysehän on äänestämisen helpottamisesta ja äänestymahdollisuuksien laajentamisesta ylipäätään. Ei nettiäänestys ole keneltäkään pois.
5. Äänten myyminen. Eli joku ostaa äänioikeuden joltain toiselta. Taas kyllä ampuu pahasti yli. Jos jollain on himo ostaa ääniä niin sen voi varmaan jo tehdä ihan nykyäänkin. Todistuskappaleeksi voi tuoda vaikka kännykkäkuvan äänilipusta. Sen saa otettua näppärästi vaalikopissa.
Virossa on äänestetty kahteen otteeseen netin välityksellä. Molemmat äänestykset onnistuivat yli odotusten. Löydät niistä informaatiota esimerkiksi tästä ja tästä.
En missä nimessä vähättele nettiäänestykseen liittyviä periaatteellisia kysymyksiä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että demokratia on jatkuvasti muuttuva hallintomuoto. Senkin on sopeuduttava yhteiskunnallisiin muutoksiin.
Tietoturvakysymykset ovat myös erityisen tärkeitä. Uskon kuitenkin, että ne ovat ratkaistavissa samalla tavalla kun ne ovat ratkaistu esimerkiksi pankkipalveluiden osalta. Ovatko ne täysin saumattomat? Eivät tietenkään, mutta tarpeeksi luotettavat, että moni hoitaa nykyään pankkiasiansa netissä.
PS. Huom: kaksi kommenttia löytyy jo maanantain blogimerkinnän kohdalta.