Ukraina och Grekland påverkar Europas säkerhet och ekonomi

Idag möts EU cheferna i Bryssel. Varje sammankommande är betydande, men detta toppmöte är det viktigaste på länge. Det blir Ukraina och Grekland, inget mindre än Europas säkerhet och ekonomi.

Det står mycket på spel. I skrivande stund vet man inte om fredsförhandlingarna i Minsk mellan Poroshenko och Putin, samt förmedlarna Merkel och Hollande förverkligades, och om det nåddes resultat. Man får hoppas att det blev ett vapenstillestånd och en fredsplan. Hur länge det håller vet ingen.

Konflikten i Ukraina har pågått i ett år. Ryssland har erövrat Krim och destabiliserat de östra delarna av Ukraina. Över 5000 människor har misst sitt liv. Det pågor ett krig i Europa. Samtidigt vi hör retoriska ekon från det kalla kriget – stormaktsmuskler överallt.

Som utrikesminister och OSSE-ordförande var jag med om att förhandla fred i kriget i Georgien år 2008. Vi fick till stånd ett vapenstillestånd på fem dagar, men samtidigt lämnade man två frusna konflikter – Sydossetien och Abkhasien.

Krim-halvön är redan nedfrusen. Östra delarna av Ukraina är på väg mot samma håll. Det är en konfrontation mellan Ukraina som ville ta steg mot liberal demokrati och Europa, och Ryssland som fortfarande driver intresse- och maktpolitik.

För att få ihop ett vapenstillestånd och en fredsplan krävs det vilja. Merkel och Hollande har satt sin prestige på spel. Detta är kanske ett sista försök att hitta en lösning. Om Putin inte tar i den utsträckta handen så kan denna konflikt fortsätta ännu länge.

Situationen i Grekland går naturligtvis inte att jämföra med Ukraina, men den kommer att påverka euro-området och resten av Europa.

Å ena sidan är det fråga om att hålla fast vid gemensamma beslut, å andra sidan ger den mera fart om debatten mellan åtstramning och tillväxt. Till grund och botten är det också fråga om vilja.

Den Grekiska regeringen har försökt förhandla ett nytt avtal via offentligheten. Det finns inget konkret förslag på bordet. Finansministrarna diskuterade situationen igår. I princip finns det två möjligheter.

För det första godkänner Grekland ett fortsatt program på några månader. Detta innebär att landet fortsätter med de strukturella förändringarna som har varit vilkor  för hjälpen från första början.

För det andra kan det bli en ”dirty exit”, vilket innebär att Grekland försöker komma tillbaka till marknaden utan stöd. Valet är Greklands. Det är svårt att tro att andra euroländer skulle vara berädda att ändra på villkoren.

Situationen i Ukraina och Grekland kopplas vidare ihop genom att den nya regeringen i Aten har nära kontakter med Moskva. Inom de närmaste dagarna står mycket på spel. Visst är det en kamp om Europas säkerhetspolitiska och ekonomiska framtid.

1 kommentti
  1. Ilkka Salomaa
    12.02.2015 09.42

    Vågar inte lita på ryssen, men vi hoppas!

    Reply

Comment

required