Aamukoneessa matkalla takaisin Brysseliin. Selvisin eilisestä äänen menetyksellä. Sen siitä saa, kun puhua pälpättää aamukuudesta iltakymmeneen. Pitää varmaan treenata äänijänteitä ennen varsinaisen kampanjan alkua.

Yöunet jäivät yhtä vähiin kuin Suomen misseiltä viime viikkoina. Olin YLE:n aamutelkkarin meikissä klo 6.30. Keskustelimme Veronmaksajien Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen kanssa EU-verosta. Homma olisi voinut mennä ihan pieleen, mutta onneksi vältyimme pahimmalta populismilta. Taisimme Teemun kanssa väitellä enemmän ennen ohjelmaa kuin sen aikana.

Aamun lehtien perusteella suomalainen keskustelu on keskittynyt enemmän budjettiraameihin, eli vuosina 2007-2013 käytettävään rahasummaan, kuin komission ehdotukseen EU-verosta. Ehkä on parempi näin, koska jäsenmaat tyrmäävät kuitenkin EU-veron.

Komissio ehdotti budjetin kasvattamista lähes kolmanneksella vuoteen 2013 mennessä. Valtiovarainministerit reagoivat odotetusti. Lähes kaikki vastustivat ehdotusta ja monet sanoivat, ettei EU-budjettia voi kasvattaa, jos kotimaassa pitää leikata.

Kai se on ymmärrettävä, mutta EU:n jäsenmaat ovat ajautumassa mahdottomaan tilanteeseen. Toisaalta laaditaan korkealentoisia tavoitteita esimerkiksi siitä, että Euroopan tulisi olla maailman kilpailukykyisin alue vuoteen 2010 mennessä. Toisaalta ei haluta tehdä rakenteellisia muutoksia, noudattaa sääntöjä tai lisätä varoja.

EU:n pitäisi saavuttaa tavoitteensa samalla mitättömällä budjetilla, jolla pyöritetään viidentoista jäsenmaan unionia. Laajentumisen kynnyksellä muutamat ovat jopa ehdottaneet budjetin pienentämistä. ”You can’t have your cake and eat it too”.

Aamutelkkarin jälkeen kävin tapaamassa Kirsiä klo. 7.15. Kirsi ei ole mikään aamuvirkku, joten tapaamisajankohta oli varmaan hänelle mieleen… Kävimme läpi kevään kalenteria ja rästiin jääneet jutut. Tiimi on palaveerannut ahkerasti ja homma on raiteilla. Tapaamisen jälkeen lensin Joensuuhun.

Timo Elo, Teppo Laurila ja Matti Muukkonen olivat järjestäneet erinomaisen ohjelman. Sisäministeriön seminaarin lisäksi luennoin Joensuun yliopistolla ja Paasikivi-seurassa. Tämän lisäksi tapasin paikallisia yrittäjiä sekä järjestö- ja kunnallisväkeä. Annoin vielä haastattelut paikallisradioon, Joensuun ylioppilaslehteen ja Karjalaiselle. Kaiken kaikkiaan hyvä päivä. Olin rättiväsynyt kun kone laskeutui Seutulan lento-asemalle klo 22.00.

Comment

required