Itävallan kauppa- ja teollisuusministeri Barkenstein oli tänään sisämarkkinavaliokunnan vieraana. Pääaiheena palveludirektiivi. Itävallan ”Mauri Pekkarinen” kertoi, missä neuvoston puolella mennään.

Neuvostossa keskustelu on mennyt oikeaan suuntaan. Parlamentissa ei. 

Parlamentissa on perustettu sosialistien ja EPP-ryhmän välinen ”neuvotteluryhmä”, neljä meppiä molemmilta puolilta. Tavoitteena on sopia kaikesta etukäteen ennen täysistunnon äänestystä, joka pidettäneen keskiviikkona 16. helmikuuta.

Taka-ajatuksena on, että laajan enemmistön tukema parlamentin kanta luo painetta komission ja neuvoston suuntaan, niukalla enemmistöllä läpi viety ei. Komissio on luvannut antaa korjatun ehdotuksen pian parlamentin äänestyksen jälkeen.

Neuvotteluista kuuluu kuitenkin huonoja uutisia. Valiokunnan kompromissia sorkitaan mm. muuttamalla alkuperämaaperiaatetta ja poistamalla artiklat 24 ja 25, jotka liittyvät työntekijöiden sijoittautumiseen.

Kulisseissa on nyt onneksi liikkeellä parlamentin sisäinen vastarintaliike, johon kuuluvat kaikki Keski- ja Itä-Euroopan maat ja muut palveluiden vapauttamiseen myönteisesti suhtautuvat mepit, ml. pohjoismaisten meppien enemmistö.

Mielestäni kompromissiin ei pitäisi koskea. Valiokunnassa saimme sen taakse jo selkeän enemmistön. Se riittää tässä vaiheessa.

Veikkaan, että tästä syntyy vielä aikamoinen soppa. Palveludirektiivi on parlamentin kuumin aihe seuraavan kolmen viikon aikana.

Comment

required