Tämän päivän EU-ulkoministerikokous oli lajissaan maraton. Puheenjohtaja Cathy Ashtonin tähänastisista kokouksista raskain. Vei aika lailla mehut meiltä kaikilta. Asialistalla oli akuutteja kriisejä ja pidempikestoisia konflikteja. Suurimpina haasteina nyt Kirgistan, Gaza ja Iran.
Kirgistan
Viikonlopun väkivaltaisuudet ovat vaarassa levitä koko maahan. Humanitaarinen kriisi ylittää jo valtionrajat. Arviolta 100000 Kirgistanin uzbekkia on paennut Uzbekistanin puolelle. Onkin pohdittava, miten EU osallistuisi tilanteen vakauttamiseen Etyjin rinnalla. Tulisivatko tässäkin tapauksessa Georgian tavoin kyseeseen jotkin nopean toiminnan siviilijoukot.
Gaza
Lähi-idässä mahdollisuuksien ikkunat avautuvat harvoin ja sulkeutuvat nopeasti. Nyt juuri on tärkeää ottaa konkreettisia askeleita Gazan tilanteen helpottamiseksi. Kävimme asiasta tiiviin ja pitkän näkemystenvaihdon, jota alusti kvartettiedustaja Tony Blair. Kokonaistavoitteemme on kristallinkirkas: kestävä rauha Israelin ja palestiinalaisten välillä. Mutta Gazan siirto on purettava, ja raketti-iskujen Gazasta Israeliin on loputtava.
Iranin ydinohjelma
Iranin yhteistyökyvyttömyys IAEA:n kanssa johti YK:n turvaneuvoston lisäsanktioihin. Päätös oli vahva poliittinen viesti. EU alkaa nyt toimeenpanna sanktioita omalta osaltaan. Valtaosa jäsenmaista on myös sitä mieltä, että EU voisi tiukentaa omia, autonomisia pakotteitaan. Sanktioita ei varmasti kukaan rakasta, mutta ne ovat tarpeellinen väline, jos mitään muuta keinoa ei ole jäljellä. Kahden raiteen lähestymistavasta ei ole luovuttu. Neuvottelutarjous on yhä voimassa.
Länsi-Balkan
Huomiomme kiinnittyi Serbiaan. Belgradin EU-lähestymisprosessi nytkähti hieman eteenpäin. On tärkeää pitää kiinni laajentumispolitiikan uskottavuudesta. Teknisiä prosesseja ei pidä politisoida. EU pitää kiinni sitoumuksistaan ja hakijamaat täyttävät velvoitteensa. Käsittelimme myös Sarajevon kokousta, Makedonian nimikysymystä, Albanian parlamenttikriisiä ja Kroatian ICTY-yhteistyötä.
Kokouksen hillittömän pitkällä asialistalla oli myös Somalian merirosvous, Haiti, Kuuba, Korfun prosessi, Georgia, Sudan, Etelä-Kaukasia ja eurooppalaiset arvot kuten ihmisoikeudet.
Jos päivä olikin pitkä, aamu alkoi mahtavilla uutisilla.
Julkistimme yhdessä Cathy Ashtonin kanssa medialle kaksi isoa suomalaisnimitystä. Monissa kovissa EU-tehtävissä toiminut Reijo Kemppinen on nimitetty EU:n neuvoston viestintäasioista vastaavaksi pääjohtajaksi. Toinen suomalainen, Jukka Savolainen, on valittu EU:n siviilikriisinhallintaoperaatio EUPOL Afganistanin johtajaksi. Kovia tehtäviä, rautaisia ammattilaisia. Suomalaisena saa olla ylpeä.
Onnea Jukalle ja Reijolle!