Tänään minulla oli ilo isännöidä Kiinan Suomen-suurlähettilään, rouva Ma Keqingin läksiäislounasta. Ma on tullut tunnetuksi asiansa perusteellisesti osaavana ja Suomen hyvin tuntevana diplomaattina. Olemme omana ulkoministeriaikananikin ehtineet tavata eri yhteyksissä lukuisia kertoja. Vaikka asiat aina välillä voivat olla vaikeitakin, olemme tulleet keskenämme erinomaisesti toimeen.Kiinan suurlähettiläs Ma Keqing (Kuva: Raino Heinonen)

Ma`n Suomen tuntemuksella on pitkä historia. Hän tuli ensi kertaa tänne vuonna 1973 opiskelemaan suomen kieltä. Opiskeluajan jälkeen hän jäi Helsinkiin Kiinan suurlähetystön palvelukseen ja on sen jälkeen palvellut suurlähetystössä kahteen otteeseen. Työssään hänellä on ollut suurta hyötyä paitsi erinomaisesta suomen kielen taidostaan, myös laajasta vuosikymmenten aikana solmitusta kontaktiverkosta.Läksiäislounaan väki ryhmäkuvassa (Kuva: Raino Heinonen)

Suurlähettiläs Ma oli maansa EU-suhteiden asiantuntija jo vuonna 2006 tullessaan nyt päättyneelle Helsingin lähettiläskomennukselleen. Suomella oli siis hoitaessaan EU-puheenjohtajuutta loppuvuonna 2006 mahdollisuus vaihtaa mielipiteitä Kiinan näkemyksistä myös suoraan Helsingissä eikä pelkästään Brysselissä. Tästä oli paljon hyötyä peräkkäisinä päivinä Helsingissä järjestettyjen EU-Kiina huippukokouksen ja ASEM-kokouksen isäntämaalle.

Comment

required