Terveiset Ural-vuorten toiselta puolen Venäjän Jekaterinburgista! Saavuin juuri tänne neljännelle itänaapuriimme suuntautuvalle vienninedistämismatkalleni. Tässä hieman ennakkofiiliksiä sekä lyhyt katsaus Venäjään, Jekaterinburgiin ja itse matkan ohjelmaan.
Venäjä on Suomen suurin kauppakumppani ja toiseksi suurin vientimarkkina heti Ruotsin jälkeen. On siis luonnollista, että vienninedistämismatkoja tehdään juuri naapurimaahamme. Tätä yritykset ovat toivoneet. Suomalaisyrityksiä maassa toimii yli 600, joiden arvioidaan työllistävän noin 50 000 henkilöä.
Venäjällä on yhteensä viisitoista miljoonakaupunkia, joista Jekaterinburg on neljänneksi suurin. Se on Sverdlovskin alueen pääkaupunki ja Uralin hallinnon, liike-elämän sekä kulttuurin keskus. Alue on yksi Venäjän dynaamisimmista teollisuuskeskuksista ja väkiluvultaan noin 4,5 miljoonaa. Se tunnetaan erityisesti metallien jalostuksesta, kaivosteollisuudesta, koneenrakennuksesta sekä hyvästä logistisesta sijainnistaan Ural-vuorten keskiosassa. Vuonna 2018 jalkapallon MM-kisojen otteluita järjestetäänkin Jekaterinburgissa, ja kaupunki on lisäksi ehdolla vuoden 2020 Expo-maailmannäyttelyn järjestäjäksi.
Mukana matkalla on noin 60 suomalaisen yrityksen ja organisaation delegaatio. Yritykset edustavat muun muassa rakennus-, energia-, cleantech-, ruoka- ja elintarviketeollisuus-, koulutus-, matkailu- ja kaupan aloja. Koko listan matkalla mukana olevista yrityksistä näet matkan lehdistötiedotteesta. Team Finland -matkan tarkoitus onkin auttaa suomalaisia yrityksiä viennin edistämisessä sekä investointien tuomisessa Suomeen. Työ tehdään avaamalla uusia ovia yrityksille, luomalla kontakteja paikallisiin vaikuttajiin sekä ylläpitämällä aikaisemmin luotuja hyviä suhteita. Tästä vienninedistämismatkoilla onkin oikeastaan kyse.
Huomisen ohjelma sisältää yhteensä kolmetoista eri tapaamista ja tilaisuutta. Sverdlovskin alueen kuvernöörin Jevgeni Kuiva?evin kanssa isännöimme yhdessä Finnish Business in Yekaterinburg ?yritysfoorumin. Tapaan myös aluehallinnon ja kaupungin johtoa, luennoin Uralin federaatioyliopistossa, vierailen Outotecin kaivos- ja metallurgia-alalla toimivassa osakkuusyrityksessä Uralelectromedissa, paikallisella Stockmannilla, muuraan peruskiven YIT:n rakennustyömaalla, sekä avaan Suomen uuden viisumikeskuksen.
Nyt nukkumaan!