Koillis-Japanin edustalla on tapahtunut Japanin historian suurin maanjäristys, voimakkuudeltaan 8,8 Richterin asteikolla. Kuolonuhreja on tiedossa toistaiseksi noin sata, ja aineelliset vahingot järistyksestä ja sitä seuranneesta tsunamista ovat suuret. Tämä on synkkä päivä Japanin historiassa.
Suurlähetystöllämme on noin 500 Japanissa olevan suomalaisen yhteystiedot. Heitä tavoitellaan. Yhteydenottoja vaikeuttaa se, että paikalliset puhelinlinjat ovat tukossa.
Ulkoministeriön puhelinnumero 0800-0-4444 on käytössä omaistiedusteluja varten. Tokion lähetystömme päivittää tilannetta jatkuvasti Facebookissa ja Twitterissä.
Japani on eritäin kehittynyt yhteiskunta ja varautunut maanjäristyksiin ? niin hyvin kuin niihin nyt voi varautua. Lähetystöllämme on tämän ansiosta ollut koko ajan hyvä tilannekuva, ja olemme voineet keskittyä suomalaisten auttamiseen. 
Onni onnettomuudessa on, että ulkoministeriössä harjoiteltiin juuri joulukuussa toimintaa maanjäristyksen sattuessa Koillis-Japanissa. Yksi johtopäätös oli, että tiedottaminen sosiaalisessa mediassa on kriisitilanteessa aivan olennaista.
Maanjäristyksen takia koko Tyynenmeren alueella on tsunamivaroitus. Muun muassa Filippiineillä, Havaijilla ja Australiassa varaudutaan jo tilanteeseen. On tärkeää, että kaikki seuraavat paikallisviranomaisten antamia ohjeita ja paikallisia tiedotusvälineitä.
Päivitys klo 15.52: Tsunamivaroitus on poistettu Taiwanin, Indonesian, Australian ja Uuden Seelannin osalta. Hyvä niin.
Päivitys klo 15.56: Japanin poliisin mukaan Sendain kaupungin rannikolta on löydetty 200?300 ruumista. Järistyksen jäljiltä on kateissa myös matkustajajuna.

Comment

required