Eilisiltana saavuimme Moskovaan. Liikenne oli tällä kertaa helppo rasti. Matka kentältä kaupunkiin kesti vain puolisen tuntia, mikä täällä on vähän.

Tänään söin aamiaista Juri Dzhibladzen, Aleksandr Verhovskyn ja Andrei Lipskin kanssa. Dzhibladze johtaa Demokratian ja ihmisoikeuksien keskusta ja Verhovsky SOVA-keskusta, joka tarkkailee erityisesti rasismia ja muukalaisvihaa. Lipski taas on Novaja Gazeta-lehden varapäätoimittaja. Meillä oli hyvä ja valaiseva keskustelu Venäjän ihmisoikeus- ja sananvapaustilanteesta.

Päivä jatkui Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin tapaamisella. Tämä taisi olla kahdeksas kahdenvälinen neuvottelumme. Keskustelumme käsitti laajan skaalan: EU-Venäjä -suhteet, kahdenväliset asiat ja kansainväliset kysymykset.

EU-asioista korostin viisumivapautta. Kyse on EU:n ja Venäjän yhteisestä tavoitteesta, jota Suomi tukee. Mutta siihen pääseminen edellyttää Venäjältä selvää vastaantuloa. Esimerkiksi matkailua hankaloittavasta rekisteröintikäytännöstä on päästävä eroon. Samoin suomalaisia yrittäjiä ja työntekijöitä Venäjällä haittaava hankala työlupakäytäntö on saatava helpommaksi.

Selvitin viisumivapausajatteluani tänään myös Vedomosti-lehdessä julkaistussa venäjänkielisessä artikkelissa.

Puhuimme myös EU-Venäjä -ihmisoikeusvuoropuhelusta ja Venäjän ihmisoikeustilanteesta. Näistä voidaan ja on syytäkin keskustella säännöllisesti. Kerroin myös Suomen ihmisoikeusselonteosta, jossa arvioimme kriittisesti omaakin tilaamme.

Kahdenväliset suhteemme totesimme hyvin toimiviksi. Yhteydenpito on tiivistä kaikilla tasoilla. ”Työohjelma” on tällekin vuodelle kova.

Kansainvälisistä teemoista esillä oli muun muassa Nato-yhteistyö ja Etyj-aiheet. Venäjä näkee Naton tärkeänä kumppanina, mutta myös kritisoi sen toimintaa. Etyjissä tapetilla on mahdollinen huippukokous ja Venäjän ehdotus turvallisuussopimukseksi. Näissä on vielä paljon keskusteltavaa, mutta paikoin myös yhteisiä kiinnostuksen kohteita.

Päivän päätteeksi pidin kotimaiselle medialle tiedotustilaisuuden. Annoin vielä haastattelun myös ”Eho Moskvy”-radioasemalle. Paikkana oli upea Moskovan suurlähetystömme.

Nyt Aeroflotin kyydissä takaisin Helsinkiin.

Comment

required