EU:n ulkoministerikokouksen keskeiset aiheet olivat tälla kertaa Afganistan-Pakistan, Lähi-idän rauhanprosessi ja Iran.

Afganistanin osalta keskusteltiin presidentinvaalien 7.11. pidettävästä toisesta kierroksesta, joka toivottavasti tällä kertaa sujuu rehellisellä ja uskottavalla tavalla. Hyväksyimme EUlle toimintasuunnitelman, jonka pohjalta uutta johtoa jatkossa tuetaan. Keskeistä on afgaanihallinnon vahvistaminen, korruption kitkeminen, oikeusvaltion kehittäminen ja erityisesti maataloussektorin tukeminen. Olennaista on myös sovittaa yhteen EUn toimet muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa afgaaniomistajuutta kunnioittaen. EUn on kiirreellisesti saatava EU:n poliisioperaatio täyteen vahvuuteensa. Suomen panosta kiiteltiin, kontribuutiomme on kolmanneksi suurin.

Lähi-idässä tavoitellaan Israelin ja palestiinalaisten välisten rauhanneuvottelujen uudelleen käynnistämistä. EU tukee Yhdysvaltain ponnisteluja ja on valmis auttamaan mahdollisen rauhansopimuksen toimeenpanossa. Kerroin omista vaikutelmistani Egyptin ja Syyrian matkalta.

Iranin kanssa neuvottelut ydinohjelmasta on saatu käyntiin, mutta vielä ei ole varmuutta Iranin suunnanmuutoksesta. Valitettavasti merkkejä ajanpeluusta on jälleen ilmassa. EU:n on varauduttava myös pakotteiden kiristämiseen, jos tuloksia ei saada aikaan. Huoli ilmaistiin myös Iranin heikosta ihmisoikeustilaanteesta.

Nyt lähden kohti Helsinkiä, jossa tapaan illalla vielä Turkin EU-pääneuvottelijan Egemen Bagisin.

Comment

required