Tuntuu vähän siltä, että tällä viikolla on vain kaksi isoa EU-asiaa: perustuslaki ja vodka. Jokainen päättäköön kumpi on tärkeämpi näin Juhannusviikolla.

Ajoimme Cessin, Heikin, Henrikin ja Titan kanssa Luxemburgin kautta Strasbourgiin. Poikkesin Luxin kautta, koska siellä oli ulkoministereiden kokous.

Neuvosto kokoontuu Luxembourgissa parin kuukauden aikana vuodessa. Kyseessä on samanlainen kummajainen kuin Strasbourgin rekkaralli.

Tuli nostalginen olo. Neuvoston kokouksen liepeillä tapasin paljon vanhoja tuttuja virkamiehiä ja ministereitä. Keskustelin myös Ilkka Kanervan Astrid Thorsin ja Paavo Väyrysen kanssa.

 

BBC ja SVT haastattelivat tänään vodkasta.

Ulkoministereillä oli eilen pitkä kokous EU:n perustuslain tulevaisuudesta. Täytyy myöntää, että henki käytävillä ei ollut erityisen optimistinen. Monet jäsenmaat olivat kaivautuneet entistä syvemmälle poteroihinsa.

Lehtitietojen mukaan Puola, Britannia, Alankomaat ja Tsekki olivat olleet erityisen tiukkoja. Keskustelu pohjautui viiteen kysymykseen, joissa käsiteltiin sopimuksen rakennetta, nimeä, oikeushenkilöllisyyttä, perusoikeusluetteloa ja pilarirakennetta.

Suomella oli jälleen kerran ollut erinomainen, tiukka linja. Halutaan pitää kiinni sopimuksen sisällöstä.

Juuri nyt tilanne ei kuitenkaan näytä hyvältä. Kukaan ei tiedä, mitä Puola aikoo tehdä torstaina alkassa huipparissa. Puheenjohtajamaa Saksa jakaa huomenna kello 17.00 ensimmäisen varsinaisen kompromissiehdotuksensa.  

Vodkapuhe täykkärissä

Loppuiltapäivä meni sitten vodkataistelun parissa. Aikamoista vääntämistä.

Minulla on sellainen hytinä, että voitamme vodkasodan (eli oikeata vodkaa saa vastaisuudessa tehdä vain perunasta, viljasta ja sokerijuurikkaasta), mutta häviämme huomisen taistelun etikettimerkinnöistä. Vodkaa saa siis tehdä myös esimerkiksi rypäleistä, kunhan se merkitää selkeästi etikettiin.

No, päättäähän kuluttaja loppujenlopuksi itse mitä merkkiä kurkustaan alas pistää. Pääasia, että tietää mitä pistää.

Täysistuntopuheenvuorossani korostin jälleen kerran, että kyse on ensisijaisesti tasa-arvoisesta kohtelusta. Jos viskin, grapan ja rommin raaka-aineet on määritelty tiukasti, niin vodkaakin pitää kohdella samoin. Eräs ystävällinen sielu lähetti puheenvuorolinkin YouTubesta.

Lopetin puheenvuoroni pilke silmäkulmassa. Kiitin Puolan pääministeriä ja presidenttiä, eli Kaczynskin kaksoisveljien panosta vodkataistelussa.

Kiitokseksi lähetin heille Finlandia-vodkapullon ja toivoin, että he olisivat perustuslaille suopeita torstain huippukokouksessa. Myöhemmin selvisi, että kavereilla on tänään synttärit. Sopiva synttärilahja.

Matkapölyt karisivat hyvin 40 minuutin rullaluistelutuokiolla. Uudesta sauvasta katkesi heti pää.

PS. Ylen aamu-TV soittaa huomenna aamulla kello 6.52 paikallista aikaa, eli kello 7.52 Suomen aikaa. Arvatkaapa aihe?

Comment

required