Viime torstaina ja perjantaina vierailin Lontoossa ja Oxfordissa. Syksyn aikana tarkoituksenani on tehdä useampia vierailuja EU-pääkaupunkeihin, joissa tapaan ministerikollegoita, yrityksiä sekä mahdollisuuksien mukaan think tankeja ja tiedotusvälineiden edustajia. Tavoitteena on kertoa Suomen EU-näkemyksistä, edistää taloussuhteita ja luoda Suomi-kuvaa.
Lontoossa keskustelin paikalla toimivien suomalaisten yritysten kanssa suomalais-brittiläisen kauppakamarin tilaisuudessa ja tapasin eurooppaministeri David Lidingtonin sekä kauppa-asioista vastaavan apulaisministeri Edward Daveyn. Sen lisäksi keskustelin Barclays -pankin ekonomistin kanssa ajankohtaisesta taloustilanteesta ja kävin haastateltavana Financial Timesissa, CNN:ssä ja BBC:ssä. Täysi päivä, ja mielenkiintoinen sellainen! Oxfordissa puolestaan puhuin Oxford Analytican globaalihaasteita käsitelleessä seminaarissa..
Ensimmäisenä huomiona ottaisin esiin taloustilanteen, joka nousi esiin kaikissa keskusteluissani. Velkakriisi koskettaa länsimaita laajemminkin, se on muuttunut luonteeltaan systeemiseksi. Kyse ei siis ole euron kriisistä, vaan holtittoman taloudenpidon kriisistä. Jotta saisimme kriisin taltutettua, tarvitaan budjettikuria ja sanktioita, mutta myös kilpailukykyä ja sitä kautta kasvua.
Yksi esillä ollut vaihtoehto budjettikurin lisäämiseksi olisi se, että jäsenvaltiot veisivät vakaus- ja kasvusopimuksen tavoitteet omaan budjettilainsäädäntöönsä. Askelia kurin suuntaan ollaan jo ottamassa, kun EU:n neuvosto ja parlamentti pääsivät viime viikolla yksimielisyyteen taloushallintopaketin (ns. six pack) yksityiskohdista. Näillä toimilla pyritään estämään jäsenvaltioiden velkaantuminen ja alijäämien kasvu.
Toinen esillä ollut kysymys oli EU:n rahoituskehykset, eli unionin budjetti 2014-2020, joista keskustelimme myös viime maanantaina Brysselissä yleisten asioiden neuvostossa. Juuri ennen neuvoston kokousta osallistuimme brittikollegani kanssa Ruotsin koollekutsumaan ns. samanmielisten maiden kokoukseen eli käytännössä nettomaksajamaiden kokoukseen. Siellä yhdessä 6:n muun (Itävalta, Saksa, Ruotsi, Iso-Britannia, Suomi, Alankomaat, Italia, Ranska) maan kanssa linjasimme, etteivät EU:n budjettikehykset voi nousta nykyisen vaikean taloustilanteen aikana, kun säästöjä etsitään kaikissa jäsenmaissa. Siksi sen on myös heijastuttava EU:n rahankäyttöön. Neuvottelut rahoituskehyksistä jatkuvat vielä ainakin ensi kesään.
Kolmantena asiana keskustelimme kasvun edellytysten luonnista. Suomi on vientiriippuvainen maa, sillä 40% bkt:stamme ja noin 50% verotuloistamme tulee viennistä. Suomella ja Iso-Britannialla on yhteinen tavoite edistää EU:n sisämarkkinoiden toimintaa. Muun muassa palvelujen liikkuvuutta pitäisi edistää ja digitaaliset sisämarkkinat tulisi saada vihdoin käyttöön, jotta niissä piilevä kasvupotentiaali voitaisiin hyödyntää.
Sisämarkkinat eivät kuitenkaan riitä, vaan tähtäimen on oltava myös EU:n ulkopuolisilla kehittyvillä markkinoilla, joissa kasvu on voimakkainta. Suomi tukeekin monenkeskistä kaupan vapauttamista, koska yhteisesti sovitut säännöt takaavat tasapuolisen ja ennustettavan toimintaympäristön paitsi pienille, vientiriippuvaisille talouksille, kuten Suomi, myös köyhille kehitysmaille. Niinpä keskustelimme myös WTO:n Dohan kierroksesta, jonka päättäminen vahvistaisi monenkeskistä kauppajärjestelmää ja patoaisi protektionistia pyrkimyksiä. Valitettavasti tilanne sen osalta ei tällä hetkellä näytä kovin hyvältä. Puhuin myös Venäjän WTO-jäsenyyden puolesta, ja toivoimme brittikollegani kanssa, että neuvottelut saataisiin pikaisesti päätökseen.
Oxfordissa paneelikeskustelumme käsitteli Euroopan tietä velkakriisistä kasvuun. Se käytiin Christ Church Collegessa, eli samassa salissa, jossa moni Harry Potter -filmin kohtaus on kuvattu. Lounasseurana taisi olla hiukan varttuneempaa väkeä, kun yhtään food fightiä ei saatu aikaiseksi. Keskustelussamme sivusimme samoja aiheita, joita ruodittiin myös mediahaastatteluissa.
– Financial Times: Finland sees end to Greek collateral problem (vaatii rekisteröitymisen)
– CNN Quest Means Business: Will Europe solve financial crisis?
Mukavaa alkavaa viikkoa ja tsemppiä syksyyn itse kullekin! Tältä muuten näytti CNN:n backstagella.