Sunnuntai-ilta. Pienetkin asiat voivat tuntua vapauttavilta. Sain äsken jonkun silitysvimman. Silitin telkkaria katsellessa 15 paitaa. Viisi Suzannille ja kymmenen minulle. En tiedä miksi saan ”kicksejä” paidan silittämisestä. Ehkä se johtuu siitä, että minulla ei ole taiteilijan luovuutta. Silitetystä paidasta muodostuu minun tekemä taideteos, katoaahan siitä ainakin rypyt. Pelottavaa…

Katselimme eilen illalla videolta dokumentin Carl Breweristä. Monelle ”Calle” on varmaan tuntematon suuruus, mutta jokaiselle itseään kunnioittavalle jääkiekon ystävälle hän on legenda. Koska isä toi Callen Helsingin IFK:hon 1960-luvun loppupuolella ja koska me olemme aina olleet hyviä perhetuttuja Brewereiden kanssa, niin tiesin tietenkin perusfaktat. En kuitenkaan tiennyt miten monessa hän oli mukana.

Calle oli nelinkertainen Stanley Cup mestari ja moninkertainen All Stars pelaaja. Uransa alkuvaiheessa, vähän yli 20-vuotiaana, hänellä kuitenkin meni sukset ristiin silloisen Toronto Mapleafsin valmentajan, Punch Imlachin, kanssa. Hän päätti palata koulun penkille ja hankki itselleen tutkinnon valtio-opissa. Sen jälkeen hän pelasi Kanadan maajoukkueessa.

Isä bongasi hänet Wienin MM-kisoista vuonna 1967. Hän kysyi kiinnostaisiko Callea pelata pari vuotta Suomessa. IFK:n riveihin Brewer tuli kaudeksi 1968. Vuonna 1969 IFK otti ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Suomeen Brewer toi uuden, taklaavamman jääkiekkokulttuurin. Hän on Suomen modernin jääkiekon isä.

Suomen vuosien jälkeen Brewer palasi NHL:n Detroit Red Wingsin ja St. Louis Bluesin riveihin. Aktiiviuransa jälkeen Calle tunnettiin pelaajien oikeuksien ajajana. Nykyään tuntuu tietenkin vähän absurdilta ajatella, että NHL-pelaajia olisi joskus koeteltu kaltoin, mutta niin se vain oli. Palkkoja jätettiin maksamatta, pysyvästi loukkaantuneet pelaajat eivät saaneet korvauksia ja eläkkeet olivat lähinnä olemattomia.

Calle muutti kaiken tämän. Hän haastoi koko NHL:n pelaajayhdistyksen ja sen silloisen päämiehen Allan Eaglessonin oikeuteen ja voitti. Sen seurauksena kaikilla nykyisillä NHL-pelaajilla on mm. toimivat eläkejärjestelmät. En kuitenkaan ole varma oliko Callen tavoitteena kääntää koko omistajien ja pelaajien suhde päälaelleen, koska sitähän se tänä päivänä on. Nykyiset NHL-pelaajat ovat Brewerille paljon velkaa.

Breweria arvostetaan Suomessa edelleen. Hän kävi Suomessa viimeisen kerran vuonna 2000. Kun Calle astui jäälle pudottamaan IFK:n ottelun avauskiekon, koko Helsingin jäähalli osoitti suosiota seisaallaan. Se on harvinaista herkkua suomalaisessa jääkiekossa. Carl kuoli sydänkohtaukseen vuonna 2001, vain 62-vuotiaana. Suomesta hautajaisissa olivat Tommi Salmelainen, Jaakko Marttinen ja isäni. Isä kantoi Callen arkkua.

Comment

required