Eilen Hesarin NYT-liitteen 10-vuotis juhlanumerossa julkaistiin kymmenen modernia käskyä. Olin viime viikolla mukana raadissa laatimassa näitä käskyjä.
 
Koolla oli värikäs ja kiva porukka, johon kuuluivat ”valopilkku” Kyllikki Villa (81 v.!), Linnanmäen huvipuiston johtaja Risto Räikkönen, Voima-lehden kustannuspäällikkö Tuomas Rantanen, PMMP:n laulajat Mira Luoti ja Paula Vesala, sekä allekirjoittanut.
 
Jone Mölsä kirjoitti aivoriihestämme hauskan jutun. Anu Silfverberg oli mukana sparraamassa ja NYT-liitteen esimies Reetta Räty kävi fiilistelemässä.
  
Meidät ”suljettiin” iltapäiväksi Sanomatalon yhdeksänteen kerrokseen. Ei saatu poistua ennenkuin uudet käskyt oli laadittu. Tuli ihan Mooses fiilis, vaikka Paavo Lipponen ei ollutkaan paikalla.
 
Harjoitus oli kaikinpuolin hauska, vaikka itse taisin tuona iltapäivänä olla jotenkin vähän mieli maassa. Tai no, ei sitä jutun valokuvasta huomaa…siinä irvistän niin että drakulat loistaa, mutta minähän hymyilen tunnetusti aina kun ulkona salamoi.
 
Keskustelu oli vilkasta ja jossain vaiheessa taululla oli yli kuusikymmentä käskyä. Pitkän pohdinnan jälkeen pääsimme jonkinasteiseen yhteisymmärrykseen. Kompromissin tuloksena kymmenen käskyämme olivat:
 
1. Usko ihmisen perushyvyyteen.
2. Kuuntele lasta.
3. Älä pelkää alakuloa ja kaipausta.
4. Älä käytä väkivaltaa tai sorra.
5. Ajattele aina vaihtoehtoja.
6. Kunnioita ympäristöä ja tulevia sukupolvia.
7. Ole oma itsesi, kunnioita ruumistasi ja mielipiteitäsi.
8. Kuuntele vain hyvää musiikkia.
9. Rakasta ehdoitta.
10. Älä tee mustikkapiirakkaa murotaikinan vaan aina pullataikinaan.
 
Näistä samaistuin kaikkiin paitsi 3., 8. ja 10. Kolmonen ei sytytä, koska yltiöpositivistina pelkään alakuluoa ja kaipausta.
 
Kasi on sinänsä hauska, mutta en pidä sitä käskynä. Ehdotinkin vaihtoehdoksi ”Osta iPod!”. Kympin piti olla ”se hauska käsky”, mutta kun ei oikein ole tullut leivottua viime aikoina…
 
Matkalla Brysselistä Helsinkiin olin laatinut oman luettelon erilaisista käskyistä. Sain listattua vajaat kolmekymmentä vaihtoehtoa. Heittelin niitä peliin keskustelun aikana.
 
Huomasin kannattavani pikemminkin sallivia kuin kieltäviä käskyjä. Tälläisen luettelon sain aikaan, joista sallivat ensin:
 
Uskalla unelmoida. Rakasta lapsiasi. Hymyile. Ajattele joskus tunteella. Käytä tervettä järkeä. Ota iisisti. Tee niinkuin parhaaksi näet. Rakastele paljon. Ole kiltti kaikille. Ole suvaitsevainen. Ole positiivinen. Ole innokas. Ole oma itsesi. Ajattele itsenäisesti. Ole kunnianhimoinen. Ole nöyrä. Kunnioita kaikkia.
 
Ja sitten ne kieltävät. Älä ole kyyninen. Älä vastaa salarakkaan tekstareihin. Älä hyssyttele ulkoministerisi sammakoita. Älä säästele hymyäsi. Älä kadehdi naapurisi optioita. Älä unohda kuunnella. Älä ole kateellinen. Älä ole katkera. Älä urputa. Älä kuuntele ranskalaista rappia.
 
Keskustelun aikana syntyi monenlaisia klikkejä. Ajatus otti laukkaa ja erilaisten ajatusmaailmojen ympärille syntyi erilaisia koalitioita.
 
Itse huomasin samaistuvani Tuomas Rantasen ideoihin (toivottavasti tämä ei pilaa Tuomaksen mainetta…). Tykkäsin myös Paula Vesalan räväkkyydestä ja ennakkoluulottomista ajatuksista. Kyllikki Villa on Rock!
 
Kaikinpuolin loistava idea NYT-liitteen porukoilta. Piristi ”alakuloista” päivääni, kaipuusta puhumattakaan.
 

Comment

required