Hallitusneuvottelut on saatu päätökseen ja Kokoomus on päättänyt osallistua hallitusvastuuseen yhdessä Keskustan ja Perussuomalaisten kanssa. Neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä, välillä tiukemmin, mutta koko ajan yhteisiä ratkaisuja hakien. Tätä pidän tärkeänä tulevaa yhteistyötä ajatellen.

Tämä hallitus tulee toimimaan yhtenä joukkueena. Rakennamme luottamusta ilman sulle-mulle -politiikkaa tai sinun taikka minun edun hakemista. Päällimmäisenä on Suomen ja suomalaisten etu.

Nyt on katkaistava kurjistumisen kierre ja luotava uskoa tulevaisuuteen. Talouden sopeuttaminen ja leikkaukset tulevat sattumaan kaikkiin suomalaisiin, mutta yhdessä selviämme ja katse on tiukasti eteenpäin. Otamme yhdessä vastuuta, välitämme ja puolustamme hyvinvointivaltiota myös vaikeina aikoina.

Edessä oleva tie on pitkä, kipeätkin päätökset koskettavat jokaista. Tekemättä ei kuitenkaan voi jättää jos haluaa myös tulevaisuudessa hyvinvoivan Suomen.

Näen, että etenemme kolmea kautta:

1. Talous vakautetaan ja velkaantuminen pysäytetään, vaikka sitten vaikeillakin päätöksillä. Vahva talous on tukeva perusta hyvinvointiyhteiskunnalle.

Tätä toteutetaan yhteensä 10 miljardin euron kestävyysvajeen paikkaamisella. Neljän miljardin sopeutuksista ja lisäksi ehdollisesta 1,5 miljardin lisäsopeutuksesta sekä työllisyyttä edistävistä toimista on tehty päätökset hallitusohjelmassa. Näiden toimien vaikutukset näkyvät vuoteen 2021 mennessä. Lisäksi kuntien tehtävien vähentämisen ja rakenneuudistusten pitää vaikuttaa julkisen talouden vahvistamiseen neljän miljardin euron edestä viimeistään vuonna 2030.

2. Jäykkää järjestelmäämme jälleenrakennetaan uudistuksin ja kasvua luodaan monin toimin. Suomalaisten vahvuudet ja voimavarat vapautetaan käyttöön yksilöistä yrityksiin, julkiseen sektoriin ja kolmanteen sektoriin. Meillä on yli viisi miljoonaa erilaista elämäntapaa ja lukuisia tapoja tehdä työtä ja yrittää. Hyväksytään se ja järjestelmä joustakoon.

Näistä toimista esimerkkeinä kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, valinnanvapauden lisääminen sote-palveluissa ja sääntelyn purkaminen sekä hallinnon prosessien keventäminen kautta linjan. Esimerkiksi lupa- ja valitusprosesseja yksinkertaistetaan ja viranomainen saa kysyä kansalaiselta ja yritykseltä yhtä asiaa vain kerran – samoja tietoja ei siis jatkossa kysytä monilla lomakkeilla.

3. Ratkaisuilla rakentuu Suomen uusi nousu, joka ei koske pelkästään taloutta. Raha ei ole ainoa mittari maamme menestykselle. Suomi ei nouse leikkaamalla, vaan yrittäjyydellä ja työllä, osaamisella ja luovuudella, yhdessä tekemällä.

Nyt muodostettavan hallituksen onnistuminen mitataan lopulta siinä, miten onnistumme tulevien neljän vuoden aikana luomaan suomalaisille työpaikkoja sekä vahvistamaan keskinäistä luottamusta, tulevaisuudenuskoa ja välittävää hyvinvointiyhteiskuntaa.

Pidetään pää kylmänä ja sydän lämpimänä, tehdään muutokset turvallisesti ja oikeudenmukaisesti. Siten, että kaikki suomalaiset pysyvät mukana.

Vain uusia ratkaisuja hakemalla ja näkemällä maailman muutokset mahdollisuutena Suomi voi olla kansainvälinen, avoin, suvaitsevainen, menestyvä maa myös tulevaisuudessa.

19 Comments
  1. Matti Korkeela
    27.05.2015 20.55

    Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen vihdoinkin tapahtuu. Hieno juttu.

    Reply
  2. Mika Heikkinen
    27.05.2015 21.05

    AAA=asiaa asennetta Alex = joka sana! Ei kipuja, ei tuloksia/ iskuja on nyt pakko kestää ja ottaa. Ollaan vahvoja. Se on välittämistä! Ei provosoiduta, vaan tehdään hyvää Suomelle systemaattisesti! Johtajuus on myös vaatimista ja nyt on pakko myös leikata, sen ymmärtää jokainen fiksu suomalainen. Johtajien on nyt syytä olla esimerkkejä teoissa!

    Reply
  3. jaakko santala
    27.05.2015 21.15

    Hallitusohjelmasta kommentoin vain yhtä merkittävää asiaa. Yliopistoihin kaavaiillaan KOLMEA lukukautta. Opiskelijoille se sopii, vaikkakin käyvät vain tenttimässä työn lomassa. Olen ollut yliopistolla dosenttina ja tiedän, että kaltaiseni tutkijat/opettajat eivät tästä tykkää, koska perinteinen tutkimuskausi kesällä menetetään. Opetus on tutkimusperusteista ja tutkimus kuuluu perustehtäviin. Kesä, nyt kolmas lukukausi, heikentään tutkimusta, josta vastaavasti opetuksen taso heikkenee. Mahdollisesti valmistumiaika lyhenee tutkimuksen kustannuksella, vastaavasti valmistuneinen taso heikkenee.

    Reply
    • jaakko santala
      28.05.2015 00.14

      What you say.

      Reply
  4. Kaj Öhman
    27.05.2015 21.37

    Onnitteluni. Tiukka posti. Lue Iiro Viinasen: Vaaran vuodet 1991-1995, niin osaat valmistautua oikein pestiisi. Nyt voit näyttää, että osaamista ja taitoa löytyy. Työelämä pitää uudistaa, yleissitovuudesta joka paikasta poistaa. Samoin vakuutusyhtiö oligopoli poistettava siten, että sv-korvausten ensijaisuus poistettava ja eurooppalaiset vakuutusyhtiöt tuotava kilpailuun. Suomalaiset odottavat muutoksia.
    Tsemppiä! Terveyspalveluyrittäjä 40 v. Sote vieläkin?

    Reply
  5. Kaj Öhman
    27.05.2015 22.09

    Onnitteluni, tiukka posti. Lue Iiro Viinasen: Vaaran vuodet 1991-1995. Saat tuntuman tulevaan hommaksi. Kuntoa ja lujuutta tarvitaan. Sote vielä? Pointti yks: yleissitovuus pois. Pointti kaks: suomalaisten vakuutusyhtiöiden oligopoli purettava siten, että sv-korvausten ensisijaisuus poistettava ja eurovakuuttajat meillekin kilpailemaan.Tsemppiä. Kaj Öhman, 40 v yksityisen lääkäriaseman johtajana, yleissitovuuden kaikki koukerot kokenut.

    Reply
  6. Janne Virtanen
    27.05.2015 22.11

    Hyvin kirjoittaa Stubbeli ja kohottaa yhteishenkeä! Näillä mennää ja luotetaan tulevaan maanpuolustusta unohtamatta. Kaikki perustuu istenäiseen Suomeen!

    Reply
  7. ossi peltomaa
    28.05.2015 05.19

    1. Viranomaiskankeus ja sen purku kohdistuu valtioon. Huomattavasti pahempi byrokratia makaa kaupunkien sektoriajattelussa ja joustoissa. USA:n suurlöhettilään asunnonkorjaus oli vasta vähäinen julkitulo ongelmasta. Talkoolla kuntabyrokratian hoitoon.
    2. Yritysten alkua helpottamaan liikevaihtoverottomuus, sen porrastaminen liikevahdon mukaan ja ta- maksun samanlainen porrastaminen.
    3. Kilpailuttamisen haittojen poistaminen.
    4. Viranomaisille velvoite avustaa byrokratian selvittämisessä ja määräajat vastauksiin. Turhien valitusten nopeat käsittelyt tukemaan järkevään toimintaa.

    Edellä olevat todellisia yhteiskunnan jäykisteitä.

    Muutoin periaate mihin velkarahaa menee, siellä säästöt, on oikea ja hyvä.
    Tärkeä periaate myös voimaan. Yhteiskunta ei anna helppoa rahaa voimaan.
    Kuitenkin samalla on huolehdittava kansalaisten perustoimeentulosta jo rikollisuuden ehkäisemiseksi.
    Lopuksi. Alku näyttää hyvältä. Toteutus ratkaisee.

    Reply
  8. Jari Makkonen
    28.05.2015 08.06

    Tilanne vakava, joten toimenpiteet sitäkin myötä. Ehkä pitkään aikaan näyttää olevan ensimmäinen hallitusohjelma, joka ei juustohöylää vaan tekee todellisia valintoja ja konkreettisia toimenpiteitä. Toivon onnea uuteen duuniin!

    Reply
  9. Jukka Vuorinen
    28.05.2015 10.16

    Suomen hallituksella ei ole virallista vaikutusvaltaa suomen yliopistoihin, ja te aloitte jo yliopistoja pompottamaan. Mistä tämä into tappaa suomalainen tiedemaailma (Nythän prosessorit tekevät 2/3 vuodesta opetusta, ja 1/3 tutkimusta, uusi hallitus haluaa kokonaan poistaa tuon tutkimuksen osan. MIKSI?!? )? Tuo näyttää puhtaasti siltä että haetaan lyhyentähtäimen etuja pitkän tähtäimen kilpailukyvyn kustannuksella. Ja mistäs syystä nyt on vaikeaa.

    Ja toinen asia. Pyyntö hallitukselle: Antakaa kansalle keino rangaista vaalilupaukset pettäviä poliitikkoja. Muuten poliitikkojen vaaleja edeltävän valehtelun vitutus purkaantuu lakien rikkomiseen ja se muutenkin passivoi ihmisiä (mm. laskee äänestysprosenttia) jne. Nykyinen ei niin hyvä äänestysprosentti on jokaisen 60-luvulta alkaen vaalilupauksiaan rikkoneen poliitikon vika. Ja ennen kuin poliitikoilla on jonkinlainen vastuu valehtelustaan, ei asia tule paranemaan. Tämä on yksi näkökulma asiaan. Poliitikot eivät ehkä koe valehtelevansa ja pettävänsä lupauksia, mutta kansalaiset näkevät asian noin. (Eri asia on ne perskärpäs kansalaiset jotka hengaavat paljon poliitikkojen seurassa ajamassa omia agendojaan. Heiltä ei kriittistä sanaa kuule.)

    Kirjoitit: ”Nyt muodostettavan hallituksen onnistuminen mitataan lopulta siinä, miten onnistumme tulevien neljän vuoden aikana luomaan suomalaisille työpaikkoja sekä vahvistamaan keskinäistä luottamusta, tulevaisuudenuskoa ja välittävää hyvinvointiyhteiskuntaa.”

    Ainakin luottamus osaan kansasta on mennyt, nyt kun Sipilä ja Stubb tekivät totaalisen takin käännön mm opintotuen suhteen. Se paljonko tämä todellisuudessa vaikuttaa tulevaisuudessa, on toinen juttu, mutta ainakin se laskee nuorten (alle 30-vuotiaiden) äänestysintoa.

    Reply
  10. Jouni Pulli
    28.05.2015 12.50

    Olin aiemmin ymmärtänyt, että tarkoitus oli välttyä kehitykseltä, joka johtaisi siihen, että ottaisimme yhä enemmän lainaa ja lopettaisimme siten tulevien polvien potin kuluttamisen etukäteen. Suunnitellun hallitusohjelman mukaan tarkoitus on kuitenkin kurjistaa koululaisten ja opiskelijoiden asemaa siten, että esim. opintotukea leikataan, maisteritason valmistuneiden määrää leikataan, koulujen ryhmäkokoja kasvatetaan jne. Seurauksena saanemme ainakin vakavan ”aivopaon” Suomesta sekä sen että kansamme tyhmyytetään. Jatkoseuraus voi olla, että Suomen kiinnostavuus sijoituskohteena laskee entisestään, koska osaamisemme karkaa ulkomaille. Tarkoitushan oli nostaa kilpailukykyämme ja näillä konsteilla se tulee laskemaan. Emme kai aio nyt säästää Suomea Euroopan ulkomuseoksi?

    Väylämaksujen puolittamista näytettäisiin jatkettavan vain vuodella. Pyrkiikö hallitus tällä tavalla tekemään tavaraviennistämme vieläkin vaikeampaa ja investoinneista Suomeen siten hyvin epätodennäköisiä? Eikö olisi parempi, että väylämaksuista luovuttaisiin kokonaan ja saatettaisiin vientimme nykyistä edullisempaan asemaan?

    Ns. yhteiskuntasopimukseen pyrkiminen on sinänsä kannatettavaa, mutta tapa, jolla sitä ehdotetaan, ei ole sopiva. SAK:ta ja EK:ta ei pidä asettaa selkä seinää vasten, sillä silloin todennäköisin häviäjä on Suomen kansa.

    Alex, valitettavasti hallitusohjelmanne on mielestäni huono, mutta on siinä onneksi hyviäkin puolia, esim. se, että pyritään purkamaan byrokratiaa. SOTE:n maakuntahallintomalli, jos sellainen toteutetaan, kylläkin sekin mielestäni lisää vielä nykyisestäänkin byrokratiaa.

    Reply
    • Vilho Partanen
      29.05.2015 12.46

      Myöskin ihmettelen maakuntahallintomallin ottamista toteutukseen. Tuollainenhan maksaa paljon. Onko kukaan ehtinyt sitä edes laskea ennen hallitusohjelmaan kirjaamista ?

      Kun meillä on ihan riittävästi hallinoimista muutenkin suuremmankin alueen ja väestön tarpeisiin. Pulaa on meillä kannattavista yrityksistä, joita tarvittasiin huomattavasti enemmän. Yrityksiä ei synny ilman yrittäjiä, joita nykyisin saanemme tarvittavia määriä ainoastaan maahanmuuttajista ja ulkomailta, koska omat sesurssit arkavat olla loppuun kammatut, ylikoulutettuja tai eläköitymässä.

      Reply
      • Jouni Pulli
        29.05.2015 17.04

        Hyvä Vilho, maakuntamalli lienee kepun hinku. Eikä liene salaisuus, että kepu haluaa paikallis- ja lähihallintoa. SOTE:n osalta mielestäni pitäisi luoda kaksi ratkaisua: toinen pääkaupunkiseudulle ja toinen muuhun Suomeen. Parempi nykyisessä tilanteessa on, että Suomi päässee saman hallituskauden aikana (toki ei välttämättä tämän) ratkaisuun sekä SOTE:n organisatorisesta/toiminnallisesta että rahoituksellisesta puolesta.

        Yrittäjien suhteen minullekin on monta kertaa kerrottu, että myös suomalaisten on kilpailtava osaavista henkilöistä ja myös yrittäjistä niin kotimaassamme kuin ulkomaillakin. Tästä voidaan tehdä esim. kolme johtopäätöstä:

        A. On virheellistä vaatia lukukausimaksuja ulkomaalaisilta opiskelijoilta Suomessa, meille paljon parempi vaihtoehto olisi sitouttaa ko. opiskelijat työskentelemään heidän valmistuttuaan Suomessa ainakin sen aikaa, että mahd. opiskelukustannukset saataisiin katettua, saisimme siten suoraa osaamishyötyä kotimaahamme;

        B. Yrittäjiä Suomeen on pakko etsiä myös muualta, sillä omiemme joukosta emme heitä riittävästi löydä. Yrittäjyyteen tässä maassa pitäisi panostaa paljon nykyistä enemmän ja sekin asia lähtee kasvatuksesta ja koulutuksesta sekä arvostuksesta. Tämän asian toteuttaminen vie tosin pitkän ajan, esim. 2-3 hallituskautta, joten tarvitsemme ns. tekohengitystä myös ulkomailta per heti.

        C. Olisi viisasta luoda niin Suomeen kuin EU:hunkin kolmas ryhmä työntekijän ja yrittäjän välille. Tällainen yrittäjämäinen työntekijätoiminta olisi mahdollista esimerkiksi osuuskuntamallia noudattaen. Kyse olisi siitä, että henkilö toimisi yhtaikaisesti työntekijänä ja yrityksen omistajana sekä siten myös työnantajana.

        Reply
        • Vilho Partanen
          30.05.2015 11.24

          Juuri noin.

          Uutta hallintoa jos perustetaan, vanhaa täytyy lopettaa ja purkaa alta pois. Muuten tuossa ei ole mitään järkeä. Nytkin hallintoportaat seisovat toistensa hännillä perustellen olemassaoloaan toisilleen ja veronmaksajille.

          Reply
  11. Lauri Kokko
    28.05.2015 14.52

    Hyvä alku! Kritiikkiä tulee tulemaan ovista ja ikkunoista. Keltään ei saisi leikata mitään ja valtion pitäisi maksaa kaikki verot. Älkää antako periksi, teillä on hyvä joukkue. Tarkoitan nyt ainakin puheenjohtajakolmikkoa.

    Reply
  12. Merja Jaulimo
    28.05.2015 17.09

    Ymmärrän, että näitä kipeitä päätöksiä jouduttiin tekemään. Näyttää siltä, että omaa työpaikkaa kohtaa YT:t TE-toimistossa joten viitsitkö vinkata uusista haasteista 😉

    Reply
  13. Vilho Partanen
    28.05.2015 20.57

    ”Ääni kuuluu Raamasta, itku ja iso parku” noidenkin leikkausten vuoksi, mutta huomataanko rahankäytössä, ettei entiseen kulunkirakenteeseen voida palata, ja supistustoimet jäävät pysyviksi, elleivät tulevat muut toimet kasvata kansantalouden varallisuutta huomattavasti.

    Tämä oli vasta ensimmäinen julistus uudelta hallitukselta, mutta jatko ratkaisee kaiken.

    Reply
  14. matti selin
    29.05.2015 13.24

    Mukavaa kun te kehotatte hyväosaisiakin osallistumaan talkoisiin vapaaehtoisesti.
    Koitetaas joskus niinpäin,että hyväosaisilta leikataan ja köyhät saa osallistua vapaa-
    ehtoisesti. Historia yleensä toistaa itseään ja pian on 100 vuotta kapinasta jolla
    köyhät nousi puolustamaan oikeuksiaan.Oiskohan taas pian aika samaan?

    Reply
  15. Markku Savia
    29.05.2015 16.33

    Miksi pankkisektorit eivät joutuneet ”talkoisiin”? Miksi rikkaat saavat vapaaehtoisesti liittyä palkkamalttiin? Miksi jo köyhät joutuvat maksumiehiksi?

    Voiko Kokoomukseen tai poliitikkoihin ylipäätänsä luottaa, kun härskisti valehtelitte koulutussäästöistä?

    Reply

Comment

required