Viimeiset päivät on ollut sellaista toipumista. Olo on kuin maratonin jälkeen. Kyllä tuo Etyj-rumba taisi viedä mehut. Sen päälle tuli vielä ulkoministeriön pikkujoulut, Kokoomuksen 90-vuotiskekkerit ja Linnan juhlat.

Sunnuntaina lensimme Brysseliin. Maanantaina meillä oli ulkoministerikokous. Valmistelimme loppuviikon huippukokousta ja keskustelimme muun muassa Kongon tilanteesta, Lähi-idästä, Pakistanista ja EU:n laajentumisesta.

Tänään pidin pari puhetta, jotka löytyvät ”julkaistut”-osiosta. Puhuin vapaasti, mutta kirjoitetun tekstin allekirjoitan mielelläni. Ensimmäisessä puheessa käsitellään Itämerta, toisessa EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.

Aamuisessa EU-ministerivaliokunnassa valmistelimme Eurooppa-neuvostoa ja keskustelimme muun muassa Itäisestä kumppanuudesta ja EU:n kuluttajasuojasta.

Päivän mittaan sain myös erinomaisen briiffin energiapolitiikasta. Aivoriihessa oli asiantuntijoita ulkoministeriöstä, Suomen Pankista ja teollisuus- ja elinkeinoministeriöstä. Rautaisia ammattilaisia. Palaan energiakysymyksiin myöhemmin.

Huomenna lennän pääministeri Matti Vanhasen kanssa Osloon. Osallistumme Martti Ahtisaaren Nobel-juhlallisuuksiin. Olen erittäin otettu kutsusta. Se on suuri kunnia.

Varsinainen seremonia järjestetään lounaan kieppeillä. Sen jälkeen menen Holmenkollenille hiihtämään Norjan ulkoministerin, Jonas Gahr Stören kanssa. Illalla on vielä luvassa Nobel-gaala. Odotettavissa sinivalkoinen päivä.

Haluaisin vielä lopuksi kiittää kaikki Etyj-järjestelyihin osallistuneita. Poliisit, vapaaehtoiset, autonkuljettajat, Etyj-sihteeristö, arkkitehdit, kokit ja kaikki ne, jotka olivat mukana käytännönjärjestelyissä tekivät aivan fantastista työtä. Kiitos siitä!

Omasta puolestani pahoittelut siitä, että liikenteen kanssa oli ongelmia. Toivottavasti se ei häirinnyt liikaa.

PS. Jag skulle också vilja tacka Björn Månsson för hans vänliga ord efter mötet. Mycket uppskattat.

Comment

required