Rakas kokoomuslainen, hyvä ystävä,

Kiitos! Kiitos kaikesta. Kiitos, että saan olla maailman hienoimman kansanliikkeen jäsen. Kiitos kaikista kohtaamisista, jokaisesta keskustelusta, jokaisesta hymystä, jokaisesta halauksesta.

Me kokoomuslaiset olemme positiivinen porukka. Haluamme parantaa maailmaa. Me uskomme ihmiseen, yksilöön. Me uskomme vapauteen. Me uskomme vastuuseen. Me kannustamme, välitämme ja tuemme. Jokaiselle annetaan mahdollisuus onnistua ja epäonnistua. Hyvin olemme pärjänneet lähes satavuotiaan historiamme aikana ja hyvin pärjäämme tulevaisuudessakin.

Yhteinen matkamme on ollut hieno. On ollut etuoikeus saada palvella isänmaatamme Kokoomuksen puheenjohtajana, pääministerinä, valtiovarainministerinä, ulkoministerinä, ulkomaankauppa- ja eurooppaministerinä, europarlamentaarikkona ja kansanedustajana.

On ollut etuoikeus saada tehdä työtä avoimen, suvaitsevaisen ja kansainvälisen Suomen eteen. Olla kääntämässä Suomen taloutta. Olla asettamassa työtä etusijalle kaikessa päätöksenteossa. Tehdä sivistynyttä ja ennakkoluulotonta Suomea, joka uskaltaa tarttua maailman mahdollisuuksiin. Rakentaa uudella tavalla alhaalta ylöspäin toimivaa, osallistavaa, joukkoistavaa todellista tulevaisuuspuoluetta.

Ensi viikon maanantaina olen ollut ministerinä 3000 vuorokautta. Ajat ovat olleet haastavat. Olen aina pyrkinyt antamaan kaikkeni, aamusta iltaan, jokaikinen päivä, nyt ja tulevaisuudessa – Suomelle, Kokoomukselle, Sinulle.

Olen kiitollinen siitä, että Petteri on tarjonnut minulle mahdollisuutta kuulua hänen ministeritiimiinsä. Arvostan sitä kovasti. Tunnen kuitenkin, että on aika suunnata katse tulevaan, niin puolueella kuin minulla. Uusi puheenjohtaja rakentaa uuden tiiminsä. Jokaisella on oma roolinsa. Minun roolini on tukea Petteriä joukkueineen taustalla ja pyydettäessä. Ja roolini myös kotona vahvistuu, sillä kuten lupasin, nyt on aika olla myös parempi isä ja aviomies.

Kesällä hengähdetään hetki. Syksyllä palvelen isänmaata täydellä tarmolla Kokoomuksen kansanedustajana. Jokainen yhteinen hetkemme jää elämään. Eivätkä ne tähän lopu. Nähdään pian.

72 Comments
 1. Leea van Unen
  15.06.2016 10.22

  Tyylikäs kommentti. Kiitos ja tsemppiä tulevaisuudessa.

  Reply
 2. esa a. luukkainen
  15.06.2016 10.37

  Kosmopoliitti löytää nopeasti uudet haasteet – pieni Suomi puolestaan pärjää niin kuin se ansaitseekin!

  Reply
  • Vilho Partanen
   17.06.2016 12.25

   Vahinko oli Suomelle suurempi kuin sinulle.

   Reply
 3. Satu Lindell
  15.06.2016 10.50

  Hei.
  En ole kokoomuslainen, vain aktiivinen politiikan seuraaja. Mielestäni ratkaisunne oli todella viisas. Olette niin monitaitoinen ja uuden ajan lähetti täällä ”vanhassa” maassa. Olen surullinen siitä, että tämän maan poliittinen eliitti on sittenkin niin pysähtynyttä ja vanhanaikaista. No, ehkä kuljemme kohti parempaa?
  Kuuntelin haastattelunne ja puhuitte viisaasti. Rauhaa ja Rakkautta tulevaisuuteenne teille sekä läheisillenne.

  Reply
 4. Marja-Terttu Laukkanen
  15.06.2016 10.55

  Aleksille! Heti vaalituloksen julkaisun jälkeen kirjoitin fb-sivulleni: Minä kuitenkin ”rakastan” Aleksia! Tämän tervehdyksesi jälkeen ehkäpä vieläkin suuremmin! Terveiset Jyväskylästä! Marja-Terttu

  Reply
 5. Christer Englund
  15.06.2016 11.03

  Oikein tehty! Armopaloihin tarttuminen tämän häpeällisen syrjäyttämisnäytelmän jälkeen olisi ollut kohtuutonta. Toivotan onnea uusiin haasteisiin Isänmaata palvellen ja hyvää kesää!

  Reply
 6. Ilkka Jokinen
  15.06.2016 11.19

  Kiitos itsellesi meillä on joskus sanottu näin ”uutta matoa koukkuun” Itselläkin on muuttoa etelä suomeen täältä Pirkanmaalta t.ilkka

  Reply
 7. Maija
  15.06.2016 11.26

  Toivottavasti luvassa on rentouttava kesä perheen kanssa, olet sen ansainnut! Monta vuotta varmasti rankkaa mutta antoisaa työtä, nyt voi ottaa hetken iisimmin.

  Reply
 8. Kai Savolainen
  15.06.2016 11.31

  Kiitos Alex, Olet vienyt jo vuosia Suomea ja Eurooppaa hyvään suuntaan. Elät ja hengität kokoomuslaisia – suomalaisiakin arvoja. Ja se näkyy kaikessa. En salli, että Sinua syytetään valehtelusta, shortseista tai tikkataulusta. Kompurointiin populistien edessä syyllistyy jokainen. Kaikki on tekaistua mustamaalaamista, ja minua kuvottaakin se mitä keväällä ja Lappeenrannassa on tapahtunut.
  Olet korvaamaton Suomelle. Suomi on aito EU:n jäsen, kun edustat Suomea, koska viestisi on välitön kuulijalle.
  Pidät huolta ihmisoikeuksista ja se on tärkeintä mitä voi olla. Jokaiselle kuuluvat yhdenvertaiset oikeudet ja mahdollisuudet.
  Tukijasi seuraavat SInua mihin menetkin ja kun pyyntö tulee kampanjaa tekemään, uskon että tiimi on valmiina. Olethan muistanut päivittää LinkedIn profiilin…eihän sitä koskaan tiedä 😉

  Reply
 9. Pirjo Niemistö
  15.06.2016 11.35

  Kiitos Alexi kuluneesta! Upeasti hoidit hommat! Vertaistasi ei toista maastamme löydy!
  Hyvää kesää ja voimia uusiin haastaviin koitoksiin!

  Reply
 10. Tiina Kahiluoto
  15.06.2016 11.37

  Hei Alex! Kiitos kaikesta tekemästäsi työstä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Olen ihaillen seurannnut osoittamaasi tietoataitoa, kadehdittavaa kielitaitoasi ja hyvää, sulavaa käytöstäsi kohdatessasi ihmisiä. Olet raikas tuulahdus suomalaisessa politiikassa. Suomi ei valitettavasti ole vielä kypsä laisellesi kosmopoliitikolle. Hengähdä hetki hyvällä omallatunnolla! Valoisa tulevaisuus odottaa nurkan takana.

  Reply
 11. Suoma Korkalainen
  15.06.2016 11.37

  Sinähän oletkin kestävyysurheilija ja se ei pelaa joka pelkää. Nyt otat vaan kunnon loman ja nauti kesästä. Olet niin luova, että sitä ei moni kestä, mutta löydät taas uusia polkuja, se on varmaa!
  Mene joskus vaikka mato-ongelle. Kyllä hermo lepää!

  Reply
 12. Lea Tuuli
  15.06.2016 11.38

  Kiitos kuuluu sinulle ja kaikille niille rehellisille suomalaisille kollegoille, jotka ovet tehneet ja tekevät uupumatta työtä suomalaisten ja Suomen hyväksi. Eteenpäin, hyvillä mielin!

  Reply
 13. Margit Westerlund
  15.06.2016 11.44

  Tack för allt! Du skall ha en avkopplande och återhämtande semester med din familj! När en dörr stängs, öppnas många nya. Tukka tuuleen ja nenänpää aurinkoon! Allt gott i framtiden!

  Reply
 14. Pekka Viljanen
  15.06.2016 11.48

  Kiitos, Alexander Stubb.

  Olet harvinaislaatuinen poliitikko. Olet mielestäni ollut hyvin rakentava hallitustyöskentelyssäsi. Olet halunnut rakentaa vilpitöntä yhteistyötä muiden hallituspuolueiden kanssa. Et ole ajatellut vain yhden puolueen etua, vaan kaikkien etua. Olet joutunut, ainakin tässä vaiheessa maksamaan siitä hintaa. Mutta uskon, että tapasi tehdä työtä Suomen hyväksi palkitaan. Olet lahjakas, kansainvälinen ja herkkä ihminen. Toivotan sinulle menestystä jatkossa. Hienoa, että on kaltaisiasi poliitikkoja – yli tavanomaisen. Hyvä maku ei kansalaisena jää kuitenkaa ilmeisestä ”pelistä”, jota puolueesi harrasti – todennäköisesti melko itsekkäistä ja vallanhaluisista tarkoitusperistä – ”tärkeintä” on saada lisää menetettyä valtaa – KOKOOMUKSELLE.

  Reply
 15. Vilho Partanen
  15.06.2016 11.55

  Sivusta ehkä-kokoomuslaisen onnittelut nopeasta toipumisesta ja uudelleen suuntautumisesta.

  Kansanedustajan napin alla on lopulta, kuinka sääntelyä saadaan aikuisen oikeasti purettua.

  Siinä tarvitaan joka nappi.

  Reply
 16. Janne Viljanen
  15.06.2016 12.08

  Jos Kokoomus on edistämässä kehitystä, niin miksi se on kuitenkin leikkaamassa kehitykseltä sen tarvitsemia siipiä tukemalla kulttuurihistoriallisesti merkittävää kansallisomaisuutta? Tuhoamalla Malmin lentokentän olette myös mukana kannattamassa kaikkien vielä olemassaolevien kulttuurihistoriallisten rakennusten, kuten Velodromin, Kisahallin, Uimastadionin ja kruununa päälle, Olympia Stadionin purkamista ja alueiden ottamista asuntokäyttöön.
  Malmin kentän maaperä on saastunutta suoaluetta, joka on yhteydessä Tattarisuon teollisuusalueeseen. Jos maaperä halutaan puhdistaa on puhdistettavaan alueeseen otettava mukaan myös samaan vesialueeseen kuluva teollisuusalue. Maata pitäisi vaihtaa koko alueella arviolta 15 – 40 metrin syvyydeltä. Jos maata ei vaihdeta, tuloksena on uusi Myllypuron kaltainen ongelma. Jos maata ei vaihdeta ja olemassaolevaan nitriittisaveen paalutetaan teräsbetonipaaluilla, paalut pettävät, koska muodostuva rikkihappo syö paalujen teräksen kohtuullisen nopeassa ajassa.
  En usko, että Kokoomus halutaan muistaa Isisin kaltaisena kulttuurihistoriallisten muistomerkkien tuhoajana.
  Kaikesta huolimatta mahtavaa hallituskauden jatkoa Kokoomukselle ja myös itsellesi

  Reply
 17. Marjo Raivio
  15.06.2016 12.34

  Hienoa, Alex! Kaikkea hyvää sinulle tulevaan elämääsi. Olen kiitollinen siitä onnen kantamoisesta vuosia sitten, että sain tehdä yhteistyötä kanssasi EUn merkeissä. Lämmöllä

  Reply
 18. Riitta Rücker, Turku
  15.06.2016 13.04

  Kiitos Sinulle uutterasti työstäsi! On ollut ylpeätä seurata noin karismaattisen, älykkään, osaavan ja kansainvälisen suomalaisen työskentelyä! Toivon sydämestäni ettemme menettäisi Sinua!? Olen äärettömän surullinen enkä ymmärrä ollenkaan mitä on tapahtunut. – Kaikkea hyvää Sinulle ja hyvälle ihmiselle tapahtuu hyviä asioita!

  Reply
 19. kari sarapää
  15.06.2016 13.30

  Suomen ainoa herrasmies poituu tyylikäästi sotatantereelta.

  Reply
 20. Max Björkskog
  15.06.2016 13.33

  Tack Alex för det arbete du har gjort hittills oss finländare tillgodo. Mycket är ännu ogjort och din insats behövs också. Speciellt tänker jag på ditt kunnande på utrikesnivån, men också annars. Lycka till med vad du nu tänker fortsätta med. Och din insats kommer ju att behövas nästa vår i kommunalvalskampanjen ävenså!

  Reply
 21. Mikko
  15.06.2016 13.45

  Kiitos ja iso käsi itsellesi!

  Tällainenkin tilanne tulee väistämättä eteen uralla. Ja tärkeitä hetkiä nämä haikeat ja vaikeatkin hetken kasvun kannalta.

  Hyvää duunia pääsääntöisesti, nyt ansaittu loma ja sitten freshimmällä, kokeneemmalla katseella kohti tulevia seikkailuja!

  Reply
 22. Ritva Harviainen
  15.06.2016 14.31

  Sivusta tämäkin kunnioittava ja suurella arvostuksella annettu kommentti tähän kummalliseen tilanteeseen. Kuinka paljon menetettiin vaikkapa siinä, että eduskunnan kyselytunneilta puuttuu teidän karismaattinen persoonanne ja positiivinen energianne. Kiitos kuitenkin kaikesta menneistä poliittisista ponnistuksistanne ja kiitos siitä, että olette valmis jatkamaan niitä maamme hyväksi! Ei kukaan toinen olisi noin kauniisti pystynyt muutokseen suhtautumaan.

  Reply
 23. Anssi Solala
  15.06.2016 15.40

  Hyvä Alex; olit oikea mies, mutta väärässä paikassa – tai pikemminkin väärään aikaan! Sinunlaisellesi on varattuna vielä monta vaativaa ja haastavaa paikkaa, purjeet ylös ja eteenpäi!

  Reply
 24. Juha
  15.06.2016 17.28

  Ole vain oma itsesi ministerinä ja kansanedustajana. Vedä enemmän kuin täysillä loppumetreille eduskunnassa!!!!!!!!!

  Reply
 25. Sirpa A-S
  15.06.2016 17.36

  Kiitos Alex. Ymmärsit myös meitä senioreita, joista suuri osa äänestää kokoomusta. Sinun osaamistasi tarvitaan.

  Reply
 26. Timo Kaleva
  15.06.2016 19.02

  Pää pystyssä Alexander Stubb! Toimintasi ansaitsee kaiken kunnioituksen. Olemme tukenasi.
  Timo Kaleva

  Reply
 27. Helena Jaatinen
  15.06.2016 19.36

  Kiitos Sinulle, Alex! Tämä on uusi alku! Tiedä, mitä tehtäviä Sinua vielä odottaa! Mutta… Suomen pitää pysyä avoimena, liberaalina, kansainvälisyyteen luottavana yhteiskuntana. Sisään päin ei saa kääntyä. Tässä Sinua tarvitaan nyt heti ja vast’edeskin.

  Reply
 28. Tuula Haikonen
  15.06.2016 21.20

  Kiitos hienosta kirjeestä. Vaikka en kokoomuslainen olekaan.
  Mahtavaa kesää! Syksyllä matkaan levännein purjein.

  Reply
 29. soili saarikko
  15.06.2016 22.12

  Kiitos Alex kaikesta 3000 päivästä, jotka olet kokoomuksen ja isänmaan eteen tehnyt. Halauksin

  Reply
 30. Esko haukkala
  15.06.2016 23.00

  Hienoa Alex

  Reply
 31. Raimo Partanen
  16.06.2016 04.10

  Olet huippu tyyppi huippu hommiin!
  Nautitaan nyt kesästä täysin sydämin!
  Vieläkö valkoinen pallo kulkee?

  Luovuudella autoritäärisyyttä vastaan ja fiksumpaa demokratiaa tuottamaan!

  Reply
 32. Tiina Kähkönen
  16.06.2016 08.54

  Kiitos Alex! Olet upea tyyppi, ihan paras! Hyvää kesää sinulle ja perheellesi.

  Reply
 33. Anja Helén
  16.06.2016 09.59

  Kypsä sivistynyt ihminen pystyy näin upeasti suhtautumaan asiaan.
  Hyvä Alex!

  Reply
 34. Vilho Partanen
  16.06.2016 19.26

  http://econ.economicshelp.org/2007/03/benefits-of-european-union.html

  Vaikkapa noin.

  Myöskin tiedetään jo nyt, että keinoäly tulee hävittämään työpaikkoja runsaasti, mutta silti se kehitetään tai on jo kehitetty, koska siitä on muita hyötyjä.

  Koneelliset kehruu Jennyt aikanaan hävittivät käsinkutojien ammattikunnan, mutta silti kukaan enää valita.

  Siis ilman mitä hyvänsä, vaikka EU:ta, kutomakoneita, karvahattuja… mitä vain asiat saadaan tehtyä entisellä tai muulla tavalla, mutta silti asioita kehitetään paremmiksi.

  Nykyään ei enää voida olettaa, että kukaan viipyilee samassa ammatissa tai työpaikassa läpi koko työuransa, että et ole Tero yksin.

  Reply
 35. Leena-Kaisa
  16.06.2016 23.59

  Voin vain valittaa!

  Reply
 36. Vilho Partanen
  17.06.2016 12.22

  Voitaneen sanoa, että Kokoomus puheenjohtajavalinnalla alleviivasi, ettei oikeasti olekaan ns. tulevaisuuspuolue.

  Reply
 37. Maria Brander
  17.06.2016 20.10

  Alex Stubb, en ole kokoomuksen jäsen mutta olen kasvanut Eteläranta kympin ympyröissä lapsuuteni ja kokoomuksen vaikutuspiirissä koko elämäni enkä millään voi ymmärtää, että ratkaisu oli tällainen. Olet ollut paras, edustuskelpoisin, uskomattoman monipuolinen, joustava, osaava, kansainvälinen ja kielitaitoisin poliitikko ever Suomessa. Toivon Sinulle kansainvälisiä, kiinnostavia tehtäviä, koska ainakaan kokoomusväki ei ole Sinun tasollasi ja helmiä ei kannata tuhlata …..en taida enää äänestää kokoomusta eikä varmaan moni muukaan. Tulevaisuutesi tulee olemaan loistava kun pääset pois tuollaisten ihmisten piiristä, jotka eivät arvosta monipuolista lahjakkuuttasi, kokemustasi, koulutustasi, käytöstapojasi, kielitaitoasi ja empatiaasi.

  Reply
 38. Vilho Partanen
  20.06.2016 10.52

  http://www.talouselama.fi/uutiset/10-nobel-palkinnon-voittanutta-ekonomistia-varoittaa-brexitista-britannia-ei-kukoista-eu-n-ulkopuolella-6560961?utm_source=Talouselama_Uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Talouselama_Uutiskirje

  Brexitissä Britannian ja Lontoon asema maailman finanssikeskuksena todennäköisesti päättyy ja pääomat katoavat muualle Eurooppaan, Aasiaan tai Atlantin taakse.

  ”Rahahaavi” katoaa tilanteessa, jossa maan valtionvelka jatkaa kasvamista…

  Reply
  • Juhana Herttuala
   21.06.2016 19.16

   Muualle Eurooppaan, Sveitsiin!

   Reply
 39. Vilho Partanen
  23.06.2016 11.14

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001206418.html

  Tänään ratkeaa Britannian kohtalo ja EU:n kehityksen suunta.

  Tuskin koskaan ovat niin harvat päättäneet olemattomalla tiedolla niin monen kohtalosta.

  Sveitsistä ei muuten tule Cityn pääomien sijaintipaikka, koska Sveitsi ei liity EU:hun. Kyllä varallisuus menee jonnekin muualle, jos se alkaa lähteä Citystä.

  Reply
 40. Vilho Partanen
  24.06.2016 10.51

  http://www.talouselama.fi/uutiset/kommentti-sekopaiden-ja-kaappirasistien-palvelus-euroopalle-6562375

  Noin. Brexitistä saattaa yllättäen tulla jäljelle jääneitä 27 jäsenmaata yhdistävä voima. Päätösten teko helpottuu ja kukaties nopeutuu ynnä integraatio syvenee. Alkaa uusi vaihe. Välistävedot toivottavasti vähenevät.

  Yksi keskeinen nettomaksaja poistuu, mutta Cityn pääomat ja finanssitalot suuntautuvat uuden tilanteen mukaan.

  Demokratia on toiminut, eikä paluuta ei enää ole ja seuraukset tulee kestää.

  Reply
 41. Vilho Partanen
  25.06.2016 10.23

  Käy sääliksi nuoria, jotka ehtivät tottua EU:hun ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Myöskin säälittää ne vanhemmat ei-EU -kansalaiset, jotka uskovat palaavansa johonkin entiseen ”onnelaan” eli kansallisvaltioiden häkkiin.

  Pahimmillaan näemme vielä Paavon päämiehenä ja YYA-liturgian paluun kouluihin, julkiseen sanaan ja työpaikkahaastatteluihin jne.

  Siis jos EU tästä oikeasti hajoaa.

  Reply
 42. Vilho Partanen
  25.06.2016 10.31

  Nyöskin Suomen turvallisuuskaavailut menivät kertaheitolla uusiksi.

  EU:n yhteisen puolustuksen kehittämisestä sateenvarjona täytyy luopua. Samoin yhteinen puolustaminen Ruotsin kanssa takkuaa.

  Jäljelle jäävät tosiasiassa joko liittyminen NATO:on tai YYA-proseduuriin palaaminen.

  Reply
 43. Vilho Partanen
  25.06.2016 10.58

  http://news.efinancialcareers.com/uk-en/248265/london-banking-redundancies-brexit/

  12 kuukaudessa Lontoon Citystä katoaa ja muuttaa muualle 50-70 000 rahoitusalan työpaikkaa. Jatkoa tietysti seuraa lumivyörynä muilla talouselämän aloilla.

  Kun fakta, brexit, on tiedossa talouselämä ei odottele hallinnollisia päätöksiä vaan toimii ihan heti paikalla.

  Pitkälle rahoitusalalle koulutettujen nuorten on turha hakeutua Lontooseen enää, vaan muihin Euroopan keskuksiin, jos niitä työpaikkoja jää jäljelle niissä.

  Reply
 44. Vilho Partanen
  25.06.2016 11.09

  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/porssikooste-perjantailta-osakkeiden-hinnoista-suli-2-000-miljardia-dollaria/yP7rByEh

  ”Talouslehti Financial Timesin laskujen mukaan maailman pörssiosakkeiden arvosta hävisi yhdessä päivässä 2 100 miljardia dollaria.”

  Noin ihan ensimmäisenä päivänä brexitin tuloksen jälkeen. Nyt markkinavoimat vievät ja valtiot ja koko EU tulevat vikisten perässä. Eivät yksinkertaisesti tiedä, mitä tekisivät eikä vauhtikaan ole niillä riittävä kyytiin saakka.

  Reply
  • Vilho Partanen
   25.06.2016 14.23

   Sorry, 2 100 000 000 000 $.

   Reply
 45. Vilho Partanen
  25.06.2016 14.31

  Populismin hinta per päivä 2 100 000 000 000 $. Varmaan tuo kannatti maksaa. Tulee silti ihmiskokeelle hintaa.

  Ja sillti maailmaa, johon pitäisi ikäänkuin palata, ei enää ole edes olemassa.

  Reply
 46. Vilho Partanen
  25.06.2016 22.32

  93 kommenttia tähänkin tekstiisi tähän mennessä, että kirjoita ihmeessä jotakin jatkoa tälle Alex ! Joku ajankohtaisempi aihe, please.

  Reply
 47. Vilho Partanen
  26.06.2016 18.11

  EU:sta saattoi tai saattaa tulla liittovaltiokin, mutta mahtipontisesta fasadista huolimatta se on hyvin herkkä kapistus. Sen päätäntämenettely, jota se kuuluisa byrokratia tukee, pitääkin sen sellaisena. Brexitissähän se nähtiin. Jos siitä olisi ajateltu liittovaltiota, ulosmenoluukut olisi suljettu alunperinkin.

  EU ei ole monoliitti vaan kimppu erilaisia sopimuksia, joissa kaikissa kaikki jäsenmaat eivät ole edes mukana. Siis ei mikään kivilinna vaan läpipäästävä hatara lato paremminkin, tai rusinapulla, josta kukin nyppää mieleisensä herkkupalan.

  Ne päätöksetkin riippuvat kulloistenkin kansallisten päättäjien ja neuvottelijoiden kyvyistä, eli huono direktiivi johtuu huonosta valmistelusta, jota johtavat äänestämällä valitut kansalliset päättäjät.

  Reply
 48. Vilho Partanen
  27.06.2016 09.52

  ”Punnan arvo dollaria vastaan -10 %. Jos Suomi eroaisi EU:sta ja palaisi markkaan, vastaava luku voisi olla -25 %. Miten Suomessa elettäisiin, jos kaikki tuontitavarat kallistuisivat vähintään neljänneksellä? Hurja inflaatio ja kansan parku. Ajaisimme jälleen Ladoilla, matkat ulkomaille loppuisivat, asuntojen arvot romahtaisivat jne.

  Britannia ei pysty palaamaan entiseksi suurvallaksi eikä Suomi metsäteollisuuden hallitsemaksi vientimaaksi. Unohtakaa nyt jo se Impivaara ja katsokaa tulevaisuuteen.”

  Reply
  • Vilho Partanen
   29.06.2016 11.44

   Jos valitset noilla omilla kriteereilläsi asuinmaasi, taitaa enää Pohjois-Korea olla sellainen, mutta sekään ei ole valitettavasti riippumaton muista.

   Reply
 49. Vilho Partanen
  29.06.2016 12.02

  Kannattaisi vilkuilla eu-lainsäädäntöä ja sen rakentumisen vaiheita ymmärtääkseen, että Britannia on vasta ilmaissut erotahtonsa, mutta ei ole käytännössä eronnut vielä yhtään mistään.

  Sopimus- ja pykälärakeen kaatuvat toistensa päälle kerroksittain ja seuraamuksineen vähän kuin olisvat siemeniä kuusenkävyssä.

  Seuraavaksi poliitikko- ja lakimieskööri alkavat työstämään eroa ja mitä se pykälä pykälältä käytännössä merkinnee. Vielä ei kannattaisi tuloksen tiimoilta ilakoida kovinkaan syvällisesti.

  Pahimmillaan Britannian asemasta voi tulla ikäänkuin oikeudettoman ottolapsen, eli velvollisuuksia jää, jotta talous ylipäänsä pyörisi, mutta oikeudet menevät.

  Enpä usko, että kenelläkään on vielä tarkkaa visiota, mitä brexit oikeastaan merkinnee.

  Meidän sodissamme ja sisällissodissamme (nuijasota, 1917-sota) oli se, että niissä oli selkeät kaksi osapuolta ja ulkoiset kaksi käynnistäjää.

  Syyriassa tilanne on tyystin erilainen. Sisäisiä osapuolia voi olla kymmeniä, eikä ulkoisista päällepäsmäreistäkään ole pulaa. Viisaammatkin ovat miettineet Syyriaan yksinkertaista, toimivaa ratkaisua, mutta eipä vain tulla mihinkään tulokseen.

  Reply
 50. Vilho Partanen
  29.06.2016 15.32

  http://www.oas.org/en/default.asp
  http://en.sco-russia.ru

  Itseasiassa maailma on täynnä EU:n pieni ja isoja veljiä. Mikään maa kun ei nykyään enää pärjää omillaan. Jotkut niistä ovat edenneet tulliliitoista unionin suuntaan, jotkut harkitsevat sitä. Noita voi googlailla lisää, esim. BRIC(S)

  Reply
 51. Vilho Partanen
  08.07.2016 06.55

  Hyvät ihmiset ! Demokratiahan ON NIMENOMAAN pätkiin jaettu ja siten ohjailtu kaaos. Siinä sen paremmuus diktatuuriin verrattuna. Se että se on pätkitty.

  Reply
 52. Vilho Partanen
  10.07.2016 16.31

  Osin kaoottisesta kehityksestään – ja ehkäpä juuri sen vuoksi – EU:n asema on kaikeksi onneksi jo niin vakiintunut, ettei Johnson&Farage Co:n Brexit yritys loppupeleissä onnistune ja siksipä molemmat ottivat ja pötkivät pakoon mahdotonta tehtävää.

  Reply
 53. Vilho Partanen
  17.07.2016 18.50

  Varmaan olet nauttinut lomasta ja ladannut pattereita edellisten projektien jälkeen.

  Oli maailma jotenkin kuosissa vielä taannoin.

  Nyt, katsoipa minne vain, menee vain huonommaksi asiat meillä ja maailmassa.

  Reply
 54. Mika Kaakinen
  28.07.2016 13.11

  Muistan, kuinka kirjoitit ”niistä, jotka eivät kykyne itsestään huolehtimaan, pidetään arvokkaasti huolta”. Tämä on oikea linja. Hyvä.

  Reply
 55. Vilho Partanen
  29.07.2016 23.02

  Tervetuloa Mika. Alkoikin tuntua yksinäiseltä tällä palstalla…

  Reply
 56. Jouni Pulli
  27.08.2016 20.32

  Jep, Alex!

  Lienee ehkä sinunkin aika kirjoittaa uusi blogikirjoitus vielä tässä kuussa. Uskon, että ainakaan aiheista ja asiantuntemuksesta ei ole pulaa huomioiden ainakin runsaat kannanottosi muualla somessa. Tsemppiä ja hyviä Venetsialaisia! Terv. Jouni

  Reply
 57. Vilho Partanen
  29.08.2016 09.16

  Nimenomaan. Kansanedustaja on vapaampi osallistumaan keskusteluunkin toisin kuin pää- tai muu ministeri, joita seuraillaan ”ällästikun” kanssa.

  Reply

Comment

required