Viikonloppu meni enemmän kuin hyvin. Urheiluporukka oli juuri niin mahtava kun saattoi odottaa.

Lauantain grillijuhlissa oli menoa ja meininkiä: jalkapallo-ottelu, golfia, tikanheittoa, runoilua, laulua ja mölkkyä.

Joukossa oli myös pari painijaa. Huumorimielellä nurmikolle levitettiin molski. Hulvatonta vääntöä.

Entisenä junnukiekkoilijana pitää kyllä sanoa, että välillä tulee ikävä vanhaa kunnon pukukoppihuumoria. Ketään ei säästetä. Kaikkia piikitellään pilke silmäkulmassa.

Sunnuntaina meillä oli lasten koulun ”kevätjuhla”. Täällä Belgiassa koululomat alkavat vasta kesäkuun lopussa.

Eilen vietettiin myös Belgialaista isänpäivää. Kevätjuhla alkoi sillä, että meidän Emilie lausui runon isänpäivän kunniaksi. Siinä ei meinannut Papan videokamera pysyä kädessä – pala kurkussa kuvasin parin metrin päästä.

Sunnuntaina järjestettiin myös kahdet tärkeät vaalit. Belgiassa keskusta-oikeisto voitti. Samoin kävi Ranskassa.

Belgiassa on monimutkainen järjestelmä, joka jakautuu flaamilaisiin ja vallonilaisiin puoleisiin. Flaameja on noin 60 prosenttia. Ranskankielisiä valloneja noin 40.

Konservatiiveillä (kristillisdemokraateilla), liberaalella ja sosialisteilla on erilliset puolueet ranskan- ja flaaminkielisellä alueella. En mene tässä yksityikohtiin, mutta parin kuukauden neuvottelujen jälkeen on oletettavissa, että flaamilaisten kristillisdemokraattien Yves Leterme syrjäyttää Belgian pitkäaikaisen pääministerin Guy Verhofstadtin, joka on flaamilainen liberaali.

Ranskassa peli oli niin selvä, että Sarkozy voi seuraavien vuosien aikana varmaankin tehdä melkeenpä mitä haluaa. Toinen vaalikierros käydään vielä parin viikon päästä, mutta se ei tule lopputulosta muuttamaan. Ranskaa hallitsee keskusta-oikeisto. Vasemmistolla pakka on pahasti sekaisin.

Tänään alkoi europarlamentaarikkojen ja kansallisten parlamentaarikkojen yhteiskokous perustuslain tulevaisuudesta. Suomesta remmissä ovat mukana Sauli Niinistö, Erkki Tuomioja, Eero Akaan-Penttilä, Antti Kaikkonen, Kimmo Kiljunen ja Matti Kauppila.

Sauli tapasi tänään Elmar Brokin ja Inigo Mendez de Vigon. Osallistuin molempiin epävirallisiin tapaamisiin. Sanomattakin on selvää, että Sauli osaa hommansa.

Osallistuin kansallisten parlamenttien asemaa käsitelleeseen kokoukseen. Istuin Erkki Tuomiojan vieressä. Olimme samaa mieltä siitä, että parlamenttien osallistuminen kanavoituu kunkin maan hallituksen kautta.

Tuomioja piti mielestäni erinomaisen puheenvuoron, jossa hän nosti esille eduskunnan aseman EU-asioiden valvonnassa. Tuin hänen puheenvuoroaan.

Kokous jatkuu huomenna. Huomisesta tulee muutoinkin vilkas päivä. Perustuslain lisäksi pitäisi puolustaa vodkaa ensin lehdistötilaisuudessa ja sitten omassa ryhmässäni. 

 

Saulin ja Inigo Mendez de Vigon kanssa kuvassa

Comment

required