(Kolumni Pyöräily+Triahtlon -lehdessä 1/2015)

Urheilijoiden muistelmat ovat aina kiehtoneet minua, ehkä enemmän kuin oman ammattikuntani elämäkerrat.

En oikeastaan tarkkaan tiedä miksi. Ehkä siksi, että minusta ei koskaan tullut huippu-urheilijaa – haluan ymmärtää, mitä se pitää sisällään. Ehkä siksi, että huippu-urheilija unelmoi, uskoo, uurastaa ja onnistuu.

Poliitikkojen elämäkerrat ovat minulle jonkinlainen painettu versio vertaistukiryhmästä. Huomaan, ettei se helppoa kollegoillakaan ole ollut. Hymyilen ja jatkan juoksua vastatuuleen.

Urheilijoiden elämäkerrat ovat tarinoita voitoista ja tappioista, onnistumisista ja epäonnistumisista, vastoinkäymisistä ja myötätuulesta, loukkaantumisista ja harjoittelusta, periksiantamattomuudesta. Ja saahan niistä aina treenivinkkejäkin.

Jokainen tarina on kuitenkin erilainen. Viime aikoina olen keskittynyt lähinnä kestävyysurheilijoiden muistelmiin. Usein näemme huippu-urheilijan vain lähtöviivalla, emme tarinaa siitä, miten viivalle päästiin. Tarinat ovat usein tunteellisia. Tietyissä kohdissa tulee vääjäämättä tippa linssiin – ilon- ja surunkyyneleitä.

Nämä kirjat antavat paljon meille kestävyysharrastelijoille ja elämän nautiskelijoille. Ne opettavat kärsivällisyyttä ja hankalien tilanteiden käsittelyä.

Ennen kaikkea muistelmat ovat hienoja lukukokemuksia. Sitä eläytyy mukaan ja hetkeksi tuntee olevansa melkein huippu-urheilija. Ainakin kunnes seuraava treeni koittaa.

1. Tyler Hamilton: The Secret Race

Huippupyöräilijän huikea paljastuskirja. Totuuksia dopingin käytöstä. Opetti minulle kaiken hematokriittiarvoista. Hamiltonin fyssarin mukaan on kolme kriteeriä, jotka vievät huipuille: watit, paino ja kielletyt aineet. Hyväksyn kaksi ensimmäistä.

2. Charly Wegelius: Domestique

Brittiläis-suomalaisen karu tarina apupyöräilijän roolista. Ammattipyöräily on katselijan silmissä kaunista, kestävyysurheilun aatelia. Taustalla se on jotain aivan muuta. Sen tietävät myös Kjell Carlström ja Jussi Veikkanen. Chapeau, hatunnosto. Kova duuni.

3. Chris McCormack: I’m Here to Win

Yksi maailman kautta aikain parhaista triathlonisteista. Voitti kaiken mahdollisen, paitsi olympiakullan, kaikilla matkoilla. Nelinkertainen maailmanmestari, kaksinkertainen Havajin voittaja. Henkisen pelin taitaja, fyysisen kipukynnyksen ylittäjä.

4. Chrissie Wellington: A Life Without Limits

Ja sitä se todellakin on. Kiistatta maailman paras naistriathlonisti. Aloitti triathlonin vasta 29-vuotiaana, ilman kestävyysurheilutaustaa. Voitti kaikki 13 pitkän matkan kisaa, joihin osallistui. Nelinkertainen maailmanmestari. Suoraan Britannian ulkoministeriöstä triathlonin huipulle.

5. Paula Radcliffe: My Story So Far

Aivan uskomaton nainen. Vastoinkäymisistä voittoon saa uuden merkityksen. Aina joku kremppa. Koko ajan hämärän rajamailla. Ja silti yksi maailmanhistorian parhaista juoksijoista. Kuvaus Ateenan olympialaisten maratonepäonnistumisesta on raastava. Tarina suuresta sydämestä, hienosta ihmisestä.

6. Mo Farah: Twin Ambitions

Kirja on melkein yhtä hyvä kuin miehen askellus. Kaksinkertainen olympiavoittaja. Somalialaissyntyinen britti, joka juoksi kaikkien sydämiin viimeistään Lontoon olympialaisissa 2012. Köyhistä olosuhteista vaikeuksien kautta voittoon.

1 kommentti
  1. pietro jokiheimo
    22.02.2015 15.13

    Viisas juttu tuo hallituksen erottaminen ja nimetä valtio mieheksi supon ilkka salmi
    Ja valtiovarain ministeriksi timo ihamuotila
    Silloin säilyy kauppa kanavat usa kumppaneihin ja suomi voi itsenäistyä valtioksi takaisin
    Ja alkaa tuottamaan

    Reply

Comment

required