Pari vauhdikasta päivää takanapäin. Eilen Perustuslakivaliokunta järjesti kuulemisen kansalaisjärjestöille uudesta perustuslaista. Myös komissaari Wallström oli paikalla. Kuulemisessa ei sinänsä tullut esille mitään uutta, mutta hyödyllinen kuitenkin. Kertaaminen on kaiken opin äiti.

Kimmo Kiljunen ja Kimmo Sasi olivat paikalla. Sain Kiljusen perustuslakikirjan englanninkielisen version. Unohdin ikävä kyllä pyytää nimmarin. Kirja näyttää hyvältä. Pitää lukea.

Päivällä luennoin Invalidiliiton edustajille EU:n haasteista. Taas kerran erinomainen keskustelu. Mitä enemmän vierailuja Brysseliin, sen parempi.

Illalla tein poikkeuksen, kävin työillallisella. Toomas Ilveksen lisäksi paikalla oli Nato- ja EU-virkamiehiä. Ilves on Viron entinen ulkoministeri ja todellinen ulkopolitiikan asiantuntija. Hän on pitänyt monta mielenkiintoista linjapuhetta EU:n tulevaisuudesta. Viimeksi Humboldtin yliopistossa Saksassa.

Hän on siinä mielessä harvinainen asiantuntija, että hän tuntee EU:n ja Naton perin pohjin. Yleensä paneudutaan vain yhteen. Olen itse tästä hyvä esimerkki. Pitäisi oppia Natosta enemmän kuin vain perusteet ja ajankohtaiset asiat.

Illallisella puhuimme lähinnä Ukrainan tilanteesta ja Suomen nykyisestä ulkopolitiikasta. Kumpikaan aihe ei ainakaan nostanut mielialaa. Ilves veikkasi, että Ukrainassa ollaan menossa kohti sisällissotaa. Itse pidän Ukrainan tilannetta mahdollisuutena EU:lle näyttää, että konflikti voidaan ennaltaehkäistä rauhanomaisin keinoin.

EU:n pakka on toki vähän levällään, mutta ei yhtä pahasti kuin Irakin sodassa. EU ja USA ovat samalla puolella. Venäjä toisella. Saksa, Ranska ja Italia haluaa säilyttää hyvät suhteet Venäjään, mutta paine vie EU:ta vain yhteen suuntaan. Ukrainan tilanne vahvistaa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Vierailuryhmä tuli tänään. Kaikki hyvässä vauhdissa. Illalla menemme viettämään pikkujoulua. Kiva muistella porukoiden kanssa vaalikampanjaa ja jutella kunnallisvaaleista, joissa monet olivat ehdolla.

Comment

required