Periaatteessa olen vapaiden markkinoiden kannattaja. Näin markkinat päättäisivät, mikä on kannattavaa, mikä ei. Sokerintuotanto pohjoisilla leveysasteilla olisi tietenkin liipaisimella.

Samalla olen luvannut puolustaa suomalaista tuotantoa. Ruoka on strateginen tuote samalla tavoin, kuin esimerkiksi energia. Kysyntä on jatkuva ja heilahtelematon merkiten tuottajalle valtaa. Jonkinasteista tuotantokapasiteettia on näin ollen perusteltua ylläpitää. Nyt siis puhutaan sokerintuotannosta.

Olen myös sitä mieltä, että kaikkia jäsenmaita on kohdeltava tasavertaisesti ja että jokaisessa EU-maassa pitää olla maataloustuotantoa. Nämä periaatteet löytyvät perussopimuksista.

Komissio haluaa leikata sokerin tuotantoa 6 miljoonalla tonnilla. Tavoitteesta on saavutettu vasta 1,8 miljoonaa tonnia. Komissio on asettanut uudeksi tavoitteeksi luopua 3,85 miljoonasta kiintiötonnista markkinointivuonna 2008-9. Komissio pyrkii näin edelleen kannustamaan yrityksiä luopumaan sokerintuotannosta.

Euroopan parlamentti tuki 25.9. tavoitetta. Se haluaa tuottajille suurempia korvauksia kiintiöistä luopumisen kannustukseksi. Parlamentti esitti jokaisesta palautettavasta kiintiötonnista maksettavan korvauksen nostamista 625 euroon. Lienee paikallaan todeta, että parlamentilla on tähän kysymykseen vain lausunto-oikeus. 

Suomi ei halua luopua täysin sokerintuotannostaan. Jo pari vuotta sitten tehtyjen suunnitelmien seurauksena toinen suomalaisista sokeritehtaista suljettiin kannattamattomana.

Lopputuloksena luovuttiin siis enemmän kuin tuolloin edellytettiin. Tämä olisi pitänyt nyt huomioida uusissa leikkauksissa. Suomi on jo osuutensa tehnyt. Juustohöylä kuitenkin voitti

Siksi Suomi, jonka linjaa tuin, vastusti neuvostossa ehdotusta, mutta hävisi yhdessä Tanskan, Slovakian ja Tsekin kanssa. Nyt seuraavaksi odotetaan tanskalaisen Danesco aikeita Säkylän tehtaan suhteen.

PS. Huomenna olen meppikiertueella Hämeenlinnassa. Kello 12:15 puhun YLEn Radio Vegassa Sarkozyn ehdotuksesta viisasten miesten ryhmästä.

 

Brysselin turvaselvityksen jonossa odoteltiin 30 minuuttia. Ei ollut nesteitä laukussa…

 

Comment

required