Pääministerin ja meikäläisen Team Finland -vienninedistämismatka Persianlahdelle alkoi Qatarista. Saavuimme lauantai-iltana Dohaan. Nyt kahden päivän urakan jälkeen olemme matkalla Dubaihin.

Kaasusta ja öljystä tulleet tulot näkyvät kaikkialla Qatarissa. Maassa on noin 1,8 miljoonaa asukasta, joista vain viidesosa on Qatarin kansalaisia. Muut ovat siis käytännössä siirtotyöläisiä. Rakennusbuumi on käsittämätön. Koulujärjestelmää uudistetaan, ja terveydenhuoltoa parannetaan. Vuonna 2022 pidettävät jalkapallon MM-kisat ovat yksi merkkipaalu maan kehittämisessä.

Tämä oli minulle toinen käynti Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Viimeksi kävin täällä ulkoministerinä, eli asialista oli nyt erilainen. Keskityimme ensisijaisesti suomalaisten yritysten auttamiseen yhteistyökumppanien löytämisessä. Samalla esittelimme Suomea ja suomalaisia yrityksiä sijoituskohteena qatarilaisille. Toki käsittelimme myös mm. Syyrian tilannetta sekä Qatarin emiirin että pääministerin kanssa.

Yhteispeli Jyrkin kanssa sujuu taas erinomaisesti. Osa tapaamisista hoidetaan yhdessä, välillä jakaannumme vetämään eri yrityssektoreiden tapaamisia. Ministeritapaamisten lisäksi kävin mm. ict-Qatarin pääsihteerin luona ja Ooredoo/Qtelissa ict-sektorin yritysten kanssa, Al Ainin sairaalassa terveyssektorin firmojen kanssa sekä Qatarin investointiviranomaisen puheilla.

Kiinnostusta Suomeen riittää. On aika kiva aloittaa tapaaminen niin, että isäntä toteaa: ”Meillä on rahaa, jonka haluaisimme investoida. Mitä suosittelisitte?”

Niin kuin aina, tällaiset matkat ovat ovenavaustilaisuuksia. Näillä solmitaan yhteyksiä ja sovitaan jatkotapaamiset. Toivottavasti tästä lähtee liikkeelle monta hyvää yhteistyöhanketta ja diiliä.

Lisää matkasta voit lukea täältä.

Comment

required