Aikamoista vaihtelua. Eilen Ruisrockissa, tänään isännöimässä Kaakkois-Aasian maiden entisiä ja nykyisiä pääministereitä ja ulkoministereitä.

Kyseessä oli ”korkean tason delegaatio”, joka on laatimassa raporttia ASEAN-järjestön (Association of South-East Asian Nations) tulevaisuudesta. ASEAN on Kaakkois-Aasian alueellinen integraatiojärjestö. Vähän saman tyyppinen kuin Latinalaisen-Amerikan MERCOSUR tai Pohjois-Amerikan NAFTA.

ASEAN:iin kuuluu kymmenen maata Brunei, Kambodja, Indonesia, Laos, Malesia, Myanmar, Filippiinit, Singapore, Taimaa ja Vietnam. Alueella asuu 500 miljoonaa ihmistä, enemmän kuin EU:ssa. Järjestö perustettiin vuonna 1967. Perustajamaita oli viisi.

Edellisessä ASEAN-huippukokouksessa nimitettiin 10 hengen ryhmä laatimaan raporttia järjestön tulevaisuudesta. Osa porukasta oli siis Brysselissä eräänlaisella tutkimusmatkalla. Delegaatioon kuuluivat Tan Sri Musa Hitam (Malesian entinen varapääministeri), S. Jayakumar (Singaporen varapääministeri), Pehin Dato Lim Jock Seng (Brunein ulkoministeri), Ali Alatas (Indonesian entinen ulkoministeri) ja ASEAN:n pääsihteeri.

Lounaskeskustelu oli mielenkiintoinen. ASEAN-maat haluavat tosiaan oppia EU:sta ja EU:lta. Unionia pidetään erinomaisena esimerkkinä alueellisesta yhdentymisestä, todellisena menestystarinana. 

Nyt ASEAN-maissa pohditaan samanlaisia rakenteita ja peruskirjaa kuin EU:lla. On se hyvä, että EU:sta tykätään ainakin jossain päin maailmaa…

Delegaation jäseniä ja kaksi meppiä.

Muutoin tämä viikko menee pitkälti suomalaisten ministereiden valiokuntakuulemisissa. Tänään Brysselissä olivat ministerit Manninen, Haatainen ja Filatov. Huomenna vuorossa on muun muassa Lehtomäki.

En päässyt päivän kuulemistilaisuuksiin, koska puolustin Lasse Lehtisen kanssa vodkaa sisämämarkkinavaliokunnassa.

Comment

required