Koneessa matkalla Brysselistä Helsinkiin. Siinä mielessä harvinainen reissu, että paluulento on vasta ensi tiistaina. Perhe tulee lauantaina Suomeen viettämään pitkää viikonloppua.

Täysistunto jatkui tänään. Äänestimme mm. Ukrainasta, biometrisistä tunnisteista ja myönsimme lisää varoja AIDS:n torjumiseen.

Päivän aikana valmistauduin kokoukseen, jota ei koskaan pidetty. Minun piti tavata neuvoston apulaispääsihteeri Pierre de Boisseau, mutta 15 minuuttia ennen kokouksen alkua hän perui tapaamisen.

Vaikka emme koskaan parhaita kavereita olleetkaan, niin syy peruuntumiseen on puhtaasti institutionaalinen. Laadin mietintöä neuvoston varainkäytöstä vuonna 2003. 1970-luvun alussa laaditun ”herrasmiessopimuksen” mukaan neuvosto ja parlamentti (molemmat siis lainsäätäjiä) eivät kajoa toistensa hallintomenoihin.

Viime vuosien aikana neuvosto on kuitenkin kahminut itselleen ulkopoliittista (myös toimeenpanoa) valtaa komissiolta. Parlamentti on täten vaatinut selvityksiä neuvoston rahankäytöstä. Alussa neuvosto ei niitä halunnut antaa, mutta parin viimeisen vuoden aikana sen on ollut pakko suostua parlamentin vaatimuksiin.

Neuvosto on kuitenkin pitänyt kiinni siitä, että kaikki asiaan liittyvät kokoukset ovat epävirallisia. Neuvoston mielestä lähettämämme kutsu oli liian virallinen ja siksi de Boisseau ei tullut paikalle.

Katsotaan mitä tapahtuu seuraavaksi. Neuvoston puolelta on nyt ehdotettu epävirallista lounasta. Välillä EU-instituutioiden valtataistelu on vähintäänkin pikkumaista.

Huomenna meillä on yhteispalaveri eduskunnan Suuren valiokunnan kanssa. Vieraana on Evelyn Gebhardt, palveludirektiivimietinnön laatija. Tapaan myös ulkoasiainministeriön virkamiehiä ja Iranin suurlähettilään. Iltapäivällä meillä on kokoomusmeppien kanssa yhteinen tilaisuus kolmen sepän patsaalla. Käymme myös läpi Kokoomuksen EU-vaaliehdokkaiden kanssa menneitä vaaleja. Illalla on Kokoomuksen itsenäisyyspäivän vastaanotto.

Comment

required