Tässä tänään Helsingin Sanomissa julkaistu tekstini siitä, miten euro on vakauttanut Suomen taloutta.
HS Vieraskynä 26.6.2013
Euro on tuonut Suomen talouteen ennennäkemätöntä vakautta. Uudistusten ansiosta euroalueella on tulevaisuudessa entistäkin paremmat valmiudet kohdata kriisejä.
Viime aikojen keskustelun perusteella voisi luulla, että euro on Suomen historian huonoin valuutta. Faktat kertovat toista: euro on ollut kaikkien aikojen vakain valuutta.
Suomen rahayksikkö on ollut kautta historian sekä taloudellinen että poliittinen valinta. Suomi otti oman valuutan käyttöön Venäjän suostumuksella vuonna 1860. Rinnalla käytettiin aluksi ruplaa.
Markasta puhuttaessa on hyvä muistaa sen koko historia, jossa riitti ylä- ja alamäkiä. Markka oli olemassaolonsa ajan ulkopuolisten voimien ja maailman talouskehityksen riepoteltavana.
Kultakantaan sidottuna markka oli ensin samanarvoinen Ranskan frangin kanssa, sitten Englannin punnan. Toisen maailmansodan jälkeen Suomi devalvoi useita kertoja, ja 1950-luvulla markan arvo oli pudonnut sadasosaan verrattuna ensimmäistä maailmansotaa edeltäneeseen aikaan. 1960?70-luvuilla devalvointeja tehtiin neljä. Vuoden 1992 devalvaation jälkeen markka päästettiin kellumaan.
Suomen talouden ja valuutan käänteet ovat aina riippuneet muiden, meitä suurempien talouksien kohtaloista. Euroaikana Suomi on ollut itse mukana päättämässä, mitä sen valuutalle tapahtuu. Mikään muu järjestely ei antaisi meille yhtä varmaa asemaa ja jalansijaa.
Euro on tuonut hintavakauden, joten inflaatio on pysynyt vähäisenä. Vielä 1970?80-luvuilla joidenkin EU:n jäsenmaiden inflaatio oli nopeaa, jopa yli 20 prosenttia. Euron aikana inflaatio on pysynyt parissa prosentissa.
Kun inflaatio on ollut heikkoa, myös korot ovat pysyneet pieninä. Tämä tarkoittaa, että ihmiset voivat ottaa helpommin ja halvemmalla lainaa. Myös yritykset hyötyvät, koska ne kykenevät investoimaan ja tarjoamaan työtä.
Euroalueella tehtävät ratkaisut vaikuttavat voimakkaasti myös niihin eurooppalaisiin maihin, jotka eivät kuulu euroon. Suomelle on tärkeää olla mukana päättämässä omista asioistamme. Olemme euroalueen ainoa AAA-luottoluokitettu maa, jonka kaikki luottoluokittajat määrittelevät vakaaksi. Vaikutusvaltamme on paljon kokoamme suurempi.
Parin viime vuoden aikana EU-keskustelu on keskittynyt kriisimaiden tilanteen vatkaamiseen. Totta on, että euroalueella on ollut ongelmia, ja niistä on otettava opiksi. Akuutein kriisi on ohi, mutta työtä riittää yhä.
Euroalueen kehittämiseksi on tehty poikkeuksellisen paljon poikkeuksellisen nopeasti. Nyt on annettava aikaa lainsäädännön toimeenpanolle. Uudistusten vuoksi euroalueella on huomattavasti paremmat valmiudet kohdata kriisejä kuin finanssikriisin puhjetessa.
Julkisen talouden kestävyyteen ja makrotalouden epävakaisuuksiin kiinnitetään nyt aiempaa enemmän huomiota. Talouspolitiikan koordinaatiota on vahvistettu, rahoitusmarkkinalainsäädäntöä on ryhdytty uudistamaan, pankkien vakavaraisuutta on alettu vahvistaa ja pankkiunionihanke on käynnistetty.
Euroalueen taloutta on kehitettävä edelleen torjumaan kriisejä ja kestämään paremmin normaalia talouden vaihtelua. Parhaita keinoja ovat kilpailukyvyn kohentaminen ja sen mukana tuleva kasvu.
Paraskaan rahaliitto ei kestä, jos sen jäsenmaat ovat kroonisen kilpailukyvyttömiä ja elävät yli varojensa. Kasvua eivät luo hallitukset tai viranomaiset: ne voivat luoda vain edellytyksiä muun muassa sääntelyn, verotuksen, työelämän joustojen, innovaatioympäristön ja koulutuksen avulla.
Etelä-Euroopan kriisimaissa on tehty viime vuosien aikana tuskallisiakin uudistuksia, jotka ovat parantaneet kilpailukykyä. Suomenkaan ei ole varaa jäädä lepäämään laakereillaan, vaan meidän on otettava tosissamme komission suositukset muun muassa eläkeiän nostosta. EU:n sisämarkkinoista pitää ottaa kaikki hyöty irti ja kaupan sekä investointien vapauttamista täytyy ajaa.
Kolme vuotta sitten mietittiin, säilyykö euro valuuttana. Nyt ajatus on väistynyt. Euroalue vahvistuu uusien jäsentensä ansiosta. Uudet jäsenet ovat merkki siitä, että yhteisvaluuttaan luotetaan.