Tänään oli erilainen meppipäivä: olin Helsingissä katsomassa Suomi-Belgia futismatsia. Stadikalla oli mahtava tunnelma. Suomen lisäksi tähtenä oli pelin keskeyttänyt huuhkaja. MTV3 sai ilmaista mainosta.

Matsin jälkeen tapasin muun muassa Forssellin, Tihisen ja Riihilahden. Yrittivät jätkät saada mukaan baanalle, mutta pysyin kovana. Aamulento Brysseliin odottaa kello 7.35.

Täykkärissä käsiteltiin perustuslain etenemissuunnitelmaa. Onneksi Henrik oli silminäni ja korvinani. Esittelijöinä toimineet sosialistien Baron Crespo ja meidän ryhmämme Brok olivat Pöttiksen mukaan kuin teinipoikia innostuksessaan.

Perusviesti on vanha tuttu. Parlamenttia minisopimus ei tyydytä, halutaan lisää. Perustuslaki tekee EU:n demokraattisemmaksi, avoimemmaksi ja tehokkaammaksi ja se tarvitaan nykyhaasteisiin vastaamisessa (energia, ilmasto, terrorismi…). Pääsisältöä ei saa muuttaa, esim perusoikeudet on säilytettävä.

Ystäväni Inigo Mendez de Vigo kiteytti viestin. Hemingwayn Vanhus&Meri-kirjassa taistellaan suuren saaliin kanssa. Rantaan päästessä mitään ei ollut kuitenkaan kalasta jäljellä. Tätä emme halua.

Lähtökohtana on nykyinen sopimusluonnos ja pyrkimys on tiukkaan aikatauluun, jotta uusi sopimus olisi ratifioituna seuraaviin EU-vaaleihin. Merkel on ollut erinomainen. HVK:ssa on mahdollisuus parantaa sopimusta.

Baron Crespo kiteytti projektin tarkoituksen: nyt ollaan rakentamassa ensimmäistä ylikansallista demokratiaa. Nykyisessä sopimusluonnoksessa parlamentista tulisi tasaveroinen lainsäätäjä ja komission pj:n valitsija. Se näkyisi varmasti EU-vaaleissa. Sen merkitystä eurooppalaisen demokratian kannalta ei sovi väheksyä.

Mielenkiintoisena kuriositeettinä todettakoon, että usein varsin samanmieliset federalistit tuntuvat hiukan jakautuvan symbolien suhteen. Toisille ne, kuten lippu, toimivat rauhan symboleina. Toisille kansallisvaltioista tutut symbolit eivät oikein istu antinationalistiselle projektille. Niin tai näin, niihin ei kannata hirttäytyä.

Comment

required