Istun toimistossani Esko Antolan kanssa nautitun lounaan jälkeen. Juttelimme EU:n tulevaisuudesta ja Itämerestä. Eskosta on nykyään uuden think-tankin, Centrum Balticumin, johtaja.
Hän on erittäin innoissaan Itämeren asioiden ajamisesta. Esko on aina hyvällä asialla. Niin tälläkin kertaa. Lupasin kaiken taustatuen, jonka voin vain antaa.
Aamupäivällä palaveerasimme sisämarkkinavaliokunnan virkamiehen, Patricia Jimenezin kanssa. Aiheena oli komission ensi viikon tiistaina julkaistava direktiiviehdotus, joka käsittelee ”vastavuoroista tunnustamista”, eli tavaroiden vapaata liikkumista EU:n alueella. Esteitä on edelleen paljon, ja ne pitää raivat pois.
Palaan aiheeseen myöhemmin, koska tämä direktiiviehdotus tulee olemaan ensimmäinen suuri lainsäädäntöhanke, jossa toimin parlamentin raportöörinä.
%video%
Liberation-lehden toimittaja Jean Quatremer kertoo näkemyksiään Ranskan EU-politiikasta ja perustuslaista.
Bongasin käytävällä eilisen seminaarin moderaattorin Jean Quatremerin. Hän innostui kotisivuistamme ja varsinkin EU-webTV:stä niin paljon, että halusi tulla katsomaan miten se toimii. Näytimme.
Teimme samalla pienen haastattelun, joka loppuu valitettavasti vähän kesken, koska muistikortti tuli täyteen.
Jeanin perusteesi on, että Ranskan EU-politiikka on tällä hetkellä vähän ongelmallinen. Hän toteaa myös, että EU:n perustuslaki ei astu voimaan. Klippi loppuu tähän toteamukseen. Perusteluitakin olisi ollut, mutta kun se muistikortti…
Lopuksi: myönnän, että olen nyt vähän heikoilla jäillä, mutta nostan kuitenkin erään asian esille. Kuulin, että Ranskan tuomioistuimesta on huomenna tulossa merkittävä päätös. Media on kutsuttu paikalle Pariisiin kello 9.30.
Kyseessä on ymmärtääkseni kaksi oikeustapausta, joissa ratkotaan EU-oikeuden suhde Ranskan lakeihin ja Ranskan perustuslakiin.
Nykyisen oikeuskäytännön mukaan EU-laki on Ranskan lain yläpuolella, ihan niin kuin kaikissa EU-maissa.
Ristiriitatapauksissa EU-laki voittaa. Tästä on jo monta oikeustapausta ja käytäntö on myös kirjattu jäähyllä olevaan EU-perustuslakiin.
Ranskan oikeuskäytännössä EU-laki ei kuitenkaan ole Ranskan perustuslain yläpuolella. Huomisesta päätöksestä voi odottaa uutista, koska media on kutsuttu paikalle.
Päätös voi mennä kumpaan suuntaan tahansa. Jos todetaan, että EU-laki ei ole Ranskan lain yläpuolella, niin syntyy oikein kunnon soppa. Mitäs me muut?
Jos taas todetaan, että EU-laki on Ranskan perustuslain yläpuolella, niin vallankumouksista tunnetussa maassa käydään varmaan aika kuuma keskustelu.
Jäädään jännittämään huomista päätöstä, koska se tulee varmaankin heijastamaan oikeuskäytäntöön kaikkialla Europpassa.
Toistan, olen siis tässä kysymyksessä lähinnä huhujen varassa.