Kävimme tänään kannustamassa Helsinki City Maratonin juoksijoita. Täytyy nostaa koko porukalle hattua. Oli todella rankka juoksukeli. Lämmintä ja kosteaa. Pahin mahdollinen yhdistelmä. Veikkaan, että keskivertojuoksijalle lämpötila lisäsi helposti ainakin 15-20 minuuttia loppuaikaan. Varma 4h alitus oli tänään lähempänä 4.15 loppuaikaa.

Uusimmassa Juoksija-lehdessä kerottiin tutkimuksesta, jossa analysoitiin lämpötilan vaikutusta maratonilla. Vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa käytiin läpi 140 maratonin lämpötilat ja lopputulokset. 

Tutkimuksen mukaan maratonjuoksun ideaalilämpötila on noin 10 astetta. Sen jälkeen jokainen viiden asteen nousu heikentää aikaa noin kolmisen prosenttia. Eli jos kymmenessä asteessa juoksee 3.00 niin 15 asteen lämmössä aika on 3.05, 20 asteessa 3.10, 25 asteessa 3.15, jne. Tämä kaikki pitää tietenkin suhteuttaa juoksijan yleiskuntoon. Kaikista nopeimmilla juoksijoilla aika ei heikkene suhteessa yhtä paljon.  

Seisoimme siinä Nokian pääkonttorin kulmilla 13,5km kohdalla. Näimme paljon tuttuja. Monet juoksijat pyysivät mukaan juoksemaan, ihmettelivät miksi en ollut mukana. 

HCM ei tällä kertaa valitettavasti sopinut kalenteriin. Yhdessä vaiheessa piti juosta Berliinissä, mutta sitä edeltävä viikko menee työn touhussa New Yorkissa, joten päätin siirtä syksyn maratonin Vantaalle. Reitti on kuuleman mukaan erittäin juostava, eli nopea. Ja kilpailu hyvin järjestetty. 

Aloitin juoksuharjoittelun Joroisten triathlonin jälkeen. Vantaaseen mennessä saan vedettyä noin 12 viikon harjoitusohjelman. Nyt on neljäs viikko menossa. Treenit ovat sujuneet ihan mukavasti.

Ajattelin juosta lähiaikoina yhden 800m leikkimielisen kilpailun, Cooper-testin, yhden 10km juoksun ja puolikkaan maratonin. Hyvää valmistelua. Toivotaan vaan, että paikat kestää. Maratonharjoittelu on mielestäni huomattavasti rankempaa raajoille kuin esimerkiksi monipuolinen triathlontreeni.

Kirjoitin juoksemisesta Blue Wings- ja Juoksija-lehteen. Tekstit löytyvät näistä linkeistä: BW-kolumni ja Juoksija-lehden juttu. Kuulisin mielelläni arvon blogikommentaattoreiden näkemyksiä kolumneista tai juoksemisesta noin yleensä.

Comment

required