Päivän kohokohta oli Anneli Jäätteenmäen halaaminen, peräti kahdesti. Lupaus on aina lupaus. Naurettiin.
 

Halaus Anneli Jäätteenmäen kanssa.
 
Täysistunnossa käytiin vilkas keskustelu EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Omassa puheenvuorossani nostin esille kolme pointtia:
 
1. Ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on yksi EU:n suurimmista haasteista. Olemme maailmanpoliittinen suurvalta kauppapolitiikassa ja kehitysyhteistyössä, mutta muissa ulkopolitiikan kysymyksissä jäämme Yhdysvaltojen varjoon. Tähän tarvitaan muutos.
 
2. Tilanne korjataan panostamalla kolmeen asiaan. EU tarvitsee yhteisen puolustuksen, sen pitää puhua yhdellä äänellä ja lisätä varoja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Ilman rahaa ja instituutioita ei ole yhteistä politiikkaa.
 
3. On panostettava EU:n perustuslakiin. Muutamia perustuslain ehdotuksia on jo viety eteenpäin: virasto, taistelujoukot ja solidaarisuuslauseke. Muissa tulee edetä mahdollisimman nopeasti: presidentti, ulkoministeri, turvatakeet ja ulkosuhdepalvelu.
 
Nyt pitäisi jättää instituutionaaliset valtataistelut komission, neuvoston ja parlamentin välillä sikseen. Ilman yhteistyötä EU:n ääni maailmalla ei kuulu.
 
PS. Huomaan, että Conan O’Brianin tekemisiä seurataan Suomessa edelleen suurennuslasilla. Luulin, että itsetuntomme on vahvistunut kansainvälistymisen myötä. Taisin olla väärässä…

Comment

required