Tänään on jostain syystä ollut vähän puhti poissa. Energiataso ei ollut kohdallaan. Ei voi mitään. Näitä päiviä tulee.

Aamu alkoi nuorten ruotsalaisten kansanedustajien seurassa. Kollegani Christoffer Fjellner oli kutsunut 12 maltillisen kokoomuksen edustajaa Brysselliin. Mukava porukka.

Jätin saarnat väliin. Vietimme tunnin kysymys-vastaus-periaatteella. Valveutunutta porukkaa, jotka taisivat aina välillä nauraa muuminruotsilleni.

Puhemies Paavo Lipponen juttelee ennen kokousta. Kirsi Pimiä kuuntelee ja Josep Borrell seuraa takana.

Päivän kohokohta oli parlamentaarinen tapaaminen. Aiheena EU:n tulevaisuus. Täyistunnossa puhetta johtivat puhemies Paavo Lipponen ja hänen kollegansa Euroopan parlamentissa, Josep Borrell.

Lipponen piti erinomaisen avauspuheen. Täyttä asiaa. Hänen perusviestinsä oli kristallin kirkas. Ei mitään ”mini-sopimuksia”. Ei perustuslakia voi tuosta vain kidnapata. Sitä tulee tarkastella kokonaisuutena.

Puhe sai hyvän vastaanoton EU-myönteisestä nurkasta. Sitä pidettiin jämäkkänä. Myös saksalaiset olivat tyytyväisiä. Ranskalaiset eivät sen sijaan olleet ihan innoissaan Lipposen mini-sopimus tykityksestä. Nicolas Sarkozy on nimenomaan ajanut mini-sopimusta.

Avauspuheenvuorojen jälkeen jakauduttiin kolmeen ryhmään, joissa käsiteltiin energiakysymyksiä, kriisien hallintaa ja EU:n rahoitusjärjestelmää. Niistä enemmän huomenna.

Tämäntyyppiset foorumit, jossa europarlamentaarikot tapaavat kansallisten kansanedustuslaitosten edustajia, tuntuvat ehkä äkkinäiseltä vain turhanpäiväisiltä keskustelukerhoilta. Ne ovat kuitenkin enemmän. Parin päivän aikana on mahdollista vaihtaa ajatuksia monen kansanedustajan kanssa. Mitä enemmän keskustelua, sen vähemmän ennakkoluuloja.

 

Comment

required