EU-huippukokous päättyi juuri. Ihan hyvin se meni. Päätavoite eli EU:n yhtenäinen kanta G20-huippukokoukseen saavutettiin. Rahoitusjärjestelmän sääntelyä on vahvistettava. IMF:n rahoitusasemaa on pönkitettävä. Ja Dohan kauppaneuvottelukierros on vietävä loppuun.

Yhdysvalloista kantautuu vaatimuksia Euroopan lisäelvyttämisestä. USA:n elvytyspanos on 5,5 % bruttokansantuotteesta. EU:ssa elvytetään 3,3 prosentilla. Luku on siis pienempi, mutta toisaalta elvytysmekanismeissa on eroa.

Kävin keskiviikon blogissa läpi maaliskuun tärkeät kansainväliset kokoukset. Hullut päivät kuitenkin jatkuvat. Huhtikuun alussa seuraa todellinen huipparipläjäys: jo mainittu G20-huippukokous, Nato-huippukokous ja EU-Yhdysvallat -huippukokous.

Lontoon G20-kokouksen (2.4.) tärkein tavoite on löytää osanottajien kesken yhteinen sävel talouskriisin hoidosta. Ratkaisut rahoitusmarkkinoiden vakauttamiseksi ja uudistamiseksi ovat välttämättömiä. Lisäksi protektionismin lisääntymisen uhkaa olisi torjuttava. Protektionismille on jo paikoin annettu pikkusormi, nyt pitäisi varmistaa, ettei mukana mene koko käsi. Onnistuessaan huippari lisää luottamusta ja rakentaa edellytyksiä elpymiselle.

Toisena tulee Nato-huippukokous (3-4.4.). Kyse on samalla Naton 60-vuotisjuhlatapahtumasta. Se pidetään Ranskan Strasbourgissa ja Saksan Kehlissä. Sarkozy ja Merkel toimivat isäntinä. Huipparin tärkein asia on Ranskan paluu Naton sotilasrakenteeseen. Jatkossa Ranska siis osallistuu täysimittaisesti Naton kaikkeen suunnitteluun ja päätöksentekoon. Nato vahvistuu, mutta niin käy myös Euroopan roolille Naton sisällä. Kolmas vaikutus on Naton ja EU:n suhteiden tiivistyminen. Ei mitään pikkujuttuja…

EU-Yhdysvallat huipputapaaminen pidetään Prahassa 5.4. Kokous on alkusoitto EU:n ja Yhdysvaltain uuden suhteen rakentamiselle. Keskeisiä aiheita näillä näkymin ovat energia ja ilmasto. Vahvan ja mahdollisimman monipuolisen EU-USA-yhteistyön rakentaminen on Suomen etu. Prahassa kuullaan lisää Obaman hallinnon näkemyksistä. Presidentti Obamalta odotetaan merkittävää transatlanttista linjapuhetta.

Toivon myös huhtikuun huippareiden onnistuvan. Yhdessä niiden painoarvo on suuri. Tehtävänä on antaa laajakantoinen sysäys niin talouden kuin turvallisuudenkin kehittämiselle yhteistyön pohjalta.

Comment

required