Eilen ja tänään pidimme Helsingissä Suomen johdolla Etyj:n ”kvintettikokouksen”. Espanjan, Suomen, Kreikan, Liettuan ja Kazakstanin voimin kävimme keskusteluja Etyj:n asioista ja suunnittelimme tulevaa. Jotta toiminta olisi johdonmukaista ja tehokasta, tarvitaan pitkän aikavälin suunnittelua.

Painotimme kokouksessa Etyj:n toimia poliittis-sotilaallisen yhteistyön vahvistamiseksi, talous- ja ympäristöhaasteisiin vastaamiseksi ihmisoikeuksien ja demokratian saralla. 

Kvintettikokous Smolnassa

Etyj:llä on tärkeä tehtävä konfliktinestossa, kriisinhallinnassa ja konfliktien jälkeisessä jälleenrakennuksessa. Olimme yhtä mieltä siitä, että ponnisteluja Etyj-alueen jäätyneiden konfliktien ratkaisemiseksi tulee entisestään tiivistää.

Ennen vastaavanlaisia ”kvintettikokouksia” ei ole järjestetty, mutta keskustelut menivät sen verran hyvin, että työskentelyä jatketaan. Tarkoituksena on valmistella asioita Suomen Etyj-puheejohtajuuskauden huipputapahtumaan eli 4.-5. joulukuuta pidettävään ulkoministerikokoukseen Helsingissä. 

Kvintettikokokousvieraita; vas. valtiosihteeri Angel Lossada, Espanja, ulkoministeri Petras Vaitiekūnas, Liettua, ulkoministeri Marat Tazhin, Kazakstan, Göran Lennmarker, parlamentaarisen valtuuskunnan puheenjohtaja, sls Christos Zacharakis, erityisedustaja Kreikka

Iltapäivällä suuntaan Etyj-matkalle kohti Tadzhikistania, ja sieltä eteenpäin Uzbekistaniin ja Turkemenistaniin. Yritän raportoida tiiviisti matkan varrelta, kunhan yhteydet vain pelaavat.

Comment

required