Kansanedustaja Pekka Haavisto nimitettiin tänään erityisedustajakseni Afrikan alueen kriiseihin. Nimityksen tukee Suomen ulkopoliittista painotusta Afrikan alueelle tämän vuoden aikana.
Erityisedustajaksi nimitetyn Haaviston alueina ovat Sudan ja Afrikan sarvi, Eritrea, Etiopia sekä Somalia. Haavisto hoitaa erityisedustajan tehtäviään kansanedustajan työnsä ohella.
Olen jo aiemmin ilmoittanut Afrikan alueen nousevan esille Suomen ulkopolitiikassa tämän vuoden aikana. Ulkoministeriössä laaditaan parhaillaan Afrikka-linjausta, jonka tarkoituksena on päivittää Afrikka-kuvaamme ja arvioida, mitä mahdollisuuksia ja haasteita Afrikka Suomelle merkitsee ja kuinka Suomen tulisi niihin reagoida. Lähtökohtana on, että Afrikkaa ei tule tarkastella ainoastaan köyhänä maanosana ja kehitysyhteistyön kumppanina.
Kevään ensimmäiset matkani Afrikkaan suuntautuvat maaliskuussa Etiopian, Egyptin ja Tshadin alueille. Maaliskuussa järjestetään yhteistyössä Afrikan Unionin ja kansalaisjärjestö ACCORDin kanssa Addis Abebassa rauhanvälitystoiminnan edistämiseen tähtäävä seminaari, johon myös presidentti Martti Ahtisaari osallistuu.
Haavisto jatkaa presidentti Ahtisaaren rauhantyötä
Mielestäni Ahtisaaren aloittaman rauhantyön jatkuminen Afrikassa on tärkeää. Perustelen Haaviston nimittämistä muun muassa hänen pitkäaikaisella perehtymisellä Afrikan alueen tilanteeseen sekä YK:n osoittamalla kiinnostuksella Haaviston toimintaa kohtaan. Omalla erityisedustajallaan Suomi myös nostaa profiiliaan YK:n turvallisuusneuvoston kampanjoinnissaan.
Haavisto oli vuosina 2005-2007 Euroopan Unionin Sudan-eritysedustajana Darfurin rauhanneuvotteluissa. Tämän jälkeen Haavisto on toiminut YK:n neuvonantajana eri rauhanprosesseissa ja johtanut YK:n ympäristöjärjestön tutkimusryhmiä konfliktialueilla.
Haavistolla on edessään haastava tehtävä rauhanponnistelujen saavuttamiseksi. Darfurin tilanne jatkuu vaikeana ja alueella on kaksi miljoonaa pakolaista. Somaliassa useat eri rauhanneuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta ja humanitaarinen kriisi on myös tällä alueella pahentunut.
Rauhanneuvotteluita vaikeuttavat osapuolten eriävät näkemykset Somalian nykytilasta ja tulevaisuudesta. ”En näe Somalian tilanteessa mitään muuta ratkaisua kuin osapuolten istuttamisen saman pöydän ääreen ja kaiken kattavan dialogin rakentamisen ”, kuvaili Haavisto tulevaa haastettaan.
Tiedotustilaisuus Pekka Haaviston kanssa tänään (Kuva: Vuokko Ritari)