Ehdotus tasa-arvoisesta avioliittolaista ei etene eduskunnan suuren salin käsittelyyn. Lakivaliokunta päätti äänin 9-8 jättää aloitteen käsittelemättä. Aloite oli käynnistämäni, ja sen oli allekirjoittanut 75 muuta kansanedustajaa.

Muualla Euroopassa asia on edennyt: muutamia viikkoja sitten Ranskan ja Britannian parlamenttien alahuoneet hyväksyivät lait, jotka antavat samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden mennä naimisiin. Kaikissa muissa Pohjoismaissa – Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa samaa sukupuolta olevat parit voivat astella avioon. Liitot ovat mahdollisia myös Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa, Portugalissa, Argentiinassa, Kanadassa, Etelä-Afrikassa sekä Yhdysvaltojen joissakin osavaltioissa. Tämä on se joukko, johon Suomen pitäisi kuulua.

Yhdenvertaisuus lain edessä on oikeusvaltion periaate, ja se ei Suomessa nyt toteudu. Suomalaiset ovat lain edessä eriarvoisia seksuaalisen suuntautumisensa perusteella. Se ei ole reilua. Avioliittolaki olisi luonnollinen askel ketjussa, jossa homoseksuaalisuus poistettiin ensin rikoslaista, sitten tautiluokituksesta, ja viime vuosina on säädetty lait rekisteröidystä parisuhteesta ja perheen sisäisestä adoptiosta. Lailla olisi myös merkitystä asenteisiin – se muuttaisi Suomea avoimemmaksi ja suvaitsevammaksi.

Eipäs luovuteta. Kampanja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta käynnistyy 19.3. Kansalaisaloite saadaan eduskuntaan, kun nimiä on koossa 50 000. Löydät lisätietoa Tahdon 2013 -kampanjasta täältä. Kyllä se asia näinkin vielä hoituu.

Comment

required