Lyhyt päiväkirjamerkintä. Huomenna enemmän.

Dramaattinen ilta ja yö. Ranskalaiset äänestivät selvästi perustuslakia vastaan. Ei-puolen voitto yllättävän suuri.

Olen sahannut koko illan ja puoli yötä komission ja parlamentin väliä. Tunnelma surrealistinen. Kaikki jotenkin odottivat EI-puolen voittoa. Kun se tuli kukaan ei halunnut uskoa sitä.

Chirac oli äsken televisiossa. Ilmoitti, että ratifioinnit jatkuvat normaaliin tapaan. Hyvä ensimmäinen viesti. Jätti oven auki uudelle kansanäänestykselle.

Olin myös komission pressihuoneessa kuuntelemassa komission puheenjohtajan Barroson ja Junckerin (Luxemburgin pääministeri) lehdistötilaisuutta. He antoivat julistuksen yhdessä parlamentin puhemiehen Borrellin kanssa. Tavoitteena rauhoittaa tilanne. Viesti: pitää analysoida, mutta ratifiointi jatkuu.

Oma pika-analyysini on seuraava:

1. Historiallinen päivä. EU on kriisissä, mutta niin se on ollut ennenkin. EU on jatkuvaa kriisinhallintaa.
2. Ratifioinnit jatkuvat sovitussa aikataulussa. Jos Hollanti äänestää keskiviikkona vastaan, niin tilanne ei ainakaan parane.
3. Ranskassa vaihtuu hallitus lähitulevaisuudessa.
4. Kansanäänestys osoitti jälleen kerran, että ylikansallisista päätöksistä huolimatta keskustelu on aina kansallista.
5. Perustuslaki ei kaadu tähän, mutta sen voimaanastuminen viivästyy.

Nyt pakko nukkua muutama tunti. Maikkarin aamutelkkari soittaa aamulla klo 5.30 Brysselin aikaa. Lennän aamulla Suomeen, jossa pidän lehdistötilaisuuden klo 14.00 ja sieltä jatkan eteenpäin Tallinnaan, jossa keskustelen Riigikokun edustajien kanssa yllätys, yllätys… perustuslaista.

Comment

required