Tänään oli jännä päivä. Parlamentin käytävillä kuhistiin. Ilmassa oli sähköä. Tuli mieleen syksyn Buttiglione äänestykset. Syynä Romanian ja Bulgarian jäsenäänestykset. Tuntuu siltä, että parlamentti, neuvosto ja komissio ovat päässeet täyteen työtehoon. Lainsäädäntöä ja päätöksiä tulee liukuhihnalta.
Aamu alkoi hyvin. Meillä oli perinteinen suomalaismeppien aamiainen komissaari Olli Rehnin kanssa. Tunnelma oli leppoisa. Kävimme läpi Pohjoista ulottuvuutta ja Itämeristrategiaa, Bulgarian ja Romanian EU-jäsenyyttä ja komission päänavausta Serbia-Montenegron suuntaan. Tuntuu siltä, että nyt julkiset kahinat Pohjoisesta ulottuvuudesta ja Itämerestä ovat takanapäin. Kaikilla suomalaismepeillä on yhteinen tavoite: Euroopan pohjoisosan yhteistyön vahvistaminen. Kaikki korostivat, että pitää panostaa sisältöön.
Bulgarian ja Romanian osalta todettiin, että edistystä on tapahtunut. Romanian osalta kilpailuoikeudessa on neljä ongelmakohtaa ja oikeus- ja sisäasioiden puolella on yksitoista tarkkailussa olevaa asiaa. Romaniassa hyväksyttiin uusi perustuslaki, joka parantaa mm. yksityisomistuksen suojaa ja vähemmistökielten asemaa. Kaikki ei kuitenkaan ole vielä kunnossa. Romanialta vaaditaankin lisäponnisteluja korruption kitkemisessä ja sanavapauden lisäämisessä. Bulgarian kantona kaskessa on kaksi Kozloduin ydinvomareaktoria. Ne pitää sulkea ennenkuin Bulgariasta tulee EU:n jäsen.
Julkisuudessa liikkuu valitettavasti vähän ihmeellisiä tulkintoja Romanian ja Bulgarian jäsenyyksistä. Annetaan ikäänkuin kuva, että niistä tulee EU-jäseniä vaikka ne eivät täytä kriteereitä. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. On olemassa suojalausekkeita. Ennen jäsenyyttä komissio tekee vielä raportin lopullisten kriteerien täyttymisestä. Jos ne eivät täyty niin jäsenyyksiä lykätään.
On sinänsä vähän ihmeellistä, että äänestimme Romanian ja Bulgarian jäsenyyksistä jo tänään, kaksikymmentä kuukautta ennenkuin maista tulee EU-jäseniä. Näin aikaisin ei olla koskaan ennen äänestetty. Taustalla on Bulgarian vaalit. Nykyinen hallitus haluaa allekirjoittaa jäsenyyssopimuksen ennen kesäkuussa järjestettäviä vaaleja.
Tänään Vihreät ehdottivat parlamentin äänestyksen lykkäämistä. Meidän ryhmässä lykkäämisestä käytiin kiivas keskustelu eilen illalla. Sen päätteeksi 92 äänesti lykkäämisen puolesta ja 86 sitä vastaan. Tilanne kuitenkin muuttui tänään, koska parlamentti saavutti kompromissin Romanian ja Bulgarian liittymisen taloudellisista seurauksista.
Lähes kaksi tuntia kestäneen äänestysrupeaman aikana äänestimme loppujen lopuksi selvästi Romanian ja Bulgarian jäsenyyksien puolesta. Romanian kohdalla 497 puolesta, 93 vastaan ja 71 tyhjää. Bulgarian kohdalla 522 puolesta, 70 vastaan ja 69 tyhjää. Monet saksalaiset ja ranskalaiset mepit äänestivät jäsenyyksiä vastaan. Tuntuu välillä siltä, että he äänestäisivät laajentumista vastaan vaikka kaikki kriteerit täyttyisivät.
Ennen äänestyksiä pidimme taas listapalaverin. Jaamme kaikki mietinnöt avustajien kesken, jokaisella on oma vastuuraportti. Sen jälkeen käymme läpi listan ja katsomme millä tavalla äänestämme. Käytäntö on erittäin hyödyllinen. Äänestyskohtia on niin paljon ja äänestyslistat tulevat niin myöhään, ettei kaikkea ehtisi käydä läpi yksin. Onneksi meillä on erinomainen avustajaporukka.
Yksi päivän kohokohdista oli Antti Timosen järjestämä lehdistötilaisuus. Siellä lanseerattiin OUI-Europe kampanja, jossa ei-ranskalaiset kampanjoivat perustuslain puolesta Ranskassa. Tilaisuus oli myös osoitus suomalaisten ja ranskalaisten yhteistyöstä. Paikalla oli nimittäin neljä ranskalaista meppiä (ml. Ari Vatanen), kolme suomalaista meppiä (Piia-Noora Kauppi, Hannu Takkula ja minä) ja yksi kreikkalainen meppi. Niin se yhteistyö pelaa.