EU:n jäsenmaat pääsivät yhteisymmärrykseen budjetista tänäaamuna kello 3.35. Seuraavassa muutama pikahuomio. Syvempi analyysi vasta sen jälkeen kun kaikki luvut tiedetään.
1. FAKTAT
(a) EU:n kokonaisbudjetti on 1,045 prosenttia alueen bruttokansantuotteesta, eli 862 miljardia euroa seuraavalle seitsenvuotiskaudelle. Se on 10 miljardia vähemmän kuin Luxemburgin ehdotuksessa.
(b) Brittanian maksupalautusta leikattiin loppujenlopuksi 10,5 miljardia euroa. Tästä huolimatta maksupalautus kasvaa seuraavien vuosien aikana.
(c) Budjetin perusrakenne ei muutu radikaalisti. Yli 70 prosenttia menee edelleen maatalous- ja rakennetukiin. Samalla kuitenkin sovittiin, että budjetin rakennetta lähdetään pohtimaan vuosina 2008. Pohjan tekee komissio.
(d) Suomen nettomaksuosuus kasvaa odotetusti, mutta ei radikaalisti. Vuodesta 2006 eteenpäin nettomaksuosuutemme on keskimäärin 400 miljoonaa euroa vuodessa, eli noin 80 euroa henkeä kohti. Maaseudun kehittämistuki laskee noin 30 prosenttia. Alue- ja rakennetukia karsitaan noin 25 prosenttia.
2. ANALYYSI
(a) Kuusi kuukautta sitten kukaan ei uskonut, että Britannia onnistuu saavuttamaan näinkään hyvää budjettisopua, tai sopua ylipäätään. Tony Blair yllätti kaikki.
(b) Neuvottelujen kaava oli perinteinen. Britit rakensivat draaman, tekivät ehdotuksen, tulivat vastaan ja ostivat kaikki osapuolet ratkaisun taakse.
(c) Tällä kertaa loppulypsystä vastasi Puola, josta on siis tullut EU:n uusi Espanja.
(d) Suomen kohdalta on vaikea arvioida lopputulosta vielä tässä vaiheessa. Se ei ole parempi kuin Luxemburgin esitys, mutta huomattavasti huonomminkin olisi voinut mennä.
3. JOHTOPÄÄTÖS
(a) Budjettisopu syntyi kreivin aikaan. EU:lla ei olisi ollut varaa epäonnistumiseen. Sovun jälkeen voidaan nyt keskittyä muihin asioihin, kuten esimerkiksi EU:n perustuslain elvyttämiseen.
(b) EU:sta löytyi pitkästä aikaa johtajuutta. Sitä osoittivat Tony Blair ja neuvottelujen välittäjänä toiminut Saksan tuore liittokansleri Angela Merkel. Komissiolla oli myös vahva rooli kompromissin rakentamisessa.
(c) Budjettiratkaisut ovat aina kompromisseja, joissa kokonaisuus jää yksittäisten jäsenmaiden ”joululahjojen” alle. Kaikkien pitää näyttää voittajilta ja sen eteen keksitään aina mitä hurjimpia väitteitä.
(d) Tämä budjetti sinetöi nyt EU:n viimeisimmän laajentumisen. Toivottavasti tästä lähtee nyt liikkeelle keskustelu budjetin uudelleen kohdentamisesta. Tulevaisuudessa pitäisi panostaa entistä enemmän tutkimukseen, teknologiaan ja kehitykseen.
PS. BBC perui aamuisen radiohaastattelun. Olivat kuulemma saaneet jonkun Tony Blairin kommentit neuvottelujen lopputuloksesta. Ihmeellistä priorisointia…