Tänään oli Bryggen vuoro. Opetan College of Europessa seitsemättä vuotta. Ensimmäiset viisi vuotta vedin 30-tunnin kurssia EU:n jäsenmaista yhdessä professori Brigid Laffanin kanssa.
Viimeiset kaksi vuotta olen vetänyt kuuden tunnin tiivistä seminaaria EU:n perustuslaista. Käynnit Bryggessä ovat aina yhtä antoisia. Oppilaat puhkuvat intoa, ajatuksia ja uteliaisuutta.
Käynnit ovat myös eräänlainen henkireikä. Saa rauhassa tuuletella ajatuksia. Ei myöskään ole haitaksi, että Bryggen listoilla on myös suomalainen ”vieraileva proffa”.
Tänään kävimme läpi EU:n sopimusmuutosten historiaa yhtenäisasiakirjasta perustuslakiin. Aina kun tuntuu, että integraatio etenee hitaasti niin kannattaa muistaa, että runsaan kolmenkymmenen vuoden aikana unioni on laajentunut ja muuttanut perussopimuksiaan viidesti.
Valmistelin luentosarjan vanhojen muistiinpanojen pohjalta ja luin myös entisten kollegojen kirjan EU:n perustuslaista. The European Constitution: its origins, negotiation and meaning. Saanen suositella.
EU:n perustuslaista on muutenkin kirjoitettu aika paljon. Itse olen lukenut Peter Normanin The accidental constitution; Teija Tiilikaisen, Joni Heliskosken ja Petri Helanderin Euroopan perustuslaki; Kimmo Kiljusen EU:n perustuslaki; sekä Jean Claude Piriksen The Constitution for Europe. Kaikki hyviä katsauksia perustuslain syvyyksiin.
Halusin myös näin blogissa onnitella Christiania, Jounia ja Jania eilisistä maikkarin uutisista. On mielestäni hienoa, että maikkari nosti esille varsinkin ulkopoliittisen keskustelun.
Oli myös jännää nähdä millaisten päätteiden ääreltä kyseiset herrat kirjoittavat.
Syntyi ajatus: mitä jos järjestäisimme laajemman seminaarin poliittisesta blogikeskustelusta? Se olisi kiva tapa tavata porukkaa, jotka käyvät näilläkin sivuilla vilkasta keskustelua.
Puhujuksi voisi kutsua tunnettuja blogikeskustelijoita, sekä bloggaavia poliitikkoja ja toimittajia. Mitä olette mieltä? Kyllä semman saisi hyvin polkaistua kevääksi.