Tänään oli jännä päivä. Parlamentin käytävillä kuhistiin. Pääministeri Tony Blair kävi puhumassa Britannian puheenjohtajuuskauden tavoitteista.
En ollut aiemmin kuullut Blairin puhuvan ”livenä”. Hän oli briljantti! Koko sali oli hiiren hiljaa, vain suosionosoitukset rikkoivat hiljaisuuden.
Kyse ei ollut vain Blairin puhetaidosta. Puheen sisältö oli erinomainen. Se antaa hyvän kuvan siitä, missä Euroopassa mennään juuri nyt. Puhe kannattaa käydä lukemassa kokonaisuudessaan. Blairin puhe europarlamentille 23.6.2005 (doc).
Puhe oli täynnä optimismia. Blair näkee meneillään olevan kriisin mahdollisuutena. Hänellä oli oikeastaan kaksi perusviestiä: talousuudistuksia on jatkettava ja samalla pitää syventää EU-yhteistyötä. En ole aiemmin kuullut Blairin käyttävän termiä ”poliittinen unioni”. Nyt hän teki sen.
Puhe on tietenkin vain puhe. Kaikki riippuu teoista. Blairilla on nyt tuhannen euron paikka näyttää eurooppalaista johtajuutta.
Istunnon jälkeen jouduin jostain syystä kameroiden piirittämäksi. Annoin haastattelut kahdelle ranskankieliselle kanavalle, BBC:lle ja Ruotsin TV:lle. Ennen lentoa olin vielä mukana BBC:n EU-keskusteluohjelmassa nimeltä Record Europe. Kielitaidosta on hyötyä.
Tällä viikolla ei puhuttu vain EU:n tulevaisuudesta. Päätöksiäkin syntyi. Tärkein oli Garganin meppistatuuttia koskevan mietinnön hyväksyminen. Siinä ehdotetaan europarlamentaarikoiden palkkojen yhtenäistämistä. Nykyäänhän esimerkiksi liettualainen meppi ansaitsee 15-kertaa vähemmän kuin italialainen kollegansa samasta työstä. Tätä ehdotusta on väännetty turhaan vuosia ja parlamentin aikaisemmin hyväksymät mietinnöt ovat kaatuneet jonkun jäsenmaan vastustukseen. Nyt Luxemburg on puheenjohtajamaana saanut kaikki jäsenmaat ehdotuksen taakse. Itse kannatan ehdottomasti tätä uudistusta.
Äänestyksissä hyväksyttiin myös Klichin mietintö koskien EU-tason turvallisuustutkimuksen perustamista mm. unionin ulkorajojen, kansalaisten ja kriittisen infrastruktuurin suojelemiseksi esimerkiksi järjestäynyttä rikollisuutta vastaan. Lisäksi päätöksiä syntyi mm. koskien vaarallisten aineiden ja valmisteiden markkinoille saattamisen ja käytön rajoituksia (Florenz), rajanylitystä koskevaa yhteistä säännöstöä (Cashman), Grönlannin pallasta koskevaa elvyttämissuunnitelmaa (Kristensen), rajoittavia toimenpiteitä Darfurin rauhanprosessia vaikeuttavia ja Kongon demokraattisen tasavallan aseidenvientikieltoa rikkovia henkilöitä vastaan (Cavada). Yhteensä äänestettiin 17 asiasta – ja tämä oli vain minitäysistunto!
Lensimme tänään koko perheen kanssa Suomeen viettämään Juhannusta. Toivottavasti säät suosivat.
Juhannusviettomme alusta ei ainakaan puuttunut dramatiikka. Keskiviikko-iltana Oliver putosi tuolilta. Nenästä tuli verta ja huuli paisui. Lääkäri tuli käymään ja sanoi kaiken olevan OK.
Tänä aamuna Oliver aristi jalkaansa. Suzanne vei hänet röntgeniin. Hänen vasemmassa jalassa, polven alapuolella, havaittiin hiusmurtuma. Onneksi se ei ole mikään paha murtuma. Pikkuvesselillä on nyt kipsi jalassa seuraavat 8 päivää.
Oliver on ymmärrettävistä syistä vähän allapäin. Hymy ei oikein irtoa normaaliin tapaan. Ehkä tällekin reissulle voidaan jonain päivänä nauraa. Oliverin isältäkin murtui nilkka surffatessa eräänä Juhannuksena. Oliver taitaa kuitenkin olla siinä mielessä harvinainen tapaus, että häneltä murtui jalka ennen kuin hän oppi kunnolla kävelemään.
Lentomatka Suomeen oli oikeastaan aika hauska. Suzannen kanssa hoivasimme Oliveria. Lasse Lehtinen oli erinomainen au pair Emilielle.
Hyvää Juhannusta kaikille!