Utifrån ser man bättre in. När man har problem med ekonomin så lönar det sig att fråga utomstående experter med erfarenhet.

Därför blev jag glad när Anders Borg och Juhana Vartiainen tog sig an uppgiften att analysera Finlands ekonomi. Rapporten, ”En strategi för Finland”, publicerades häromveckan.

Ännu gladare blev jag när såg slutresultatet. Rapporten är bra och den fick ett positivt mottagande. Det är alltid orättvist att sammanfatta en analys på 50 sidor i en krönika, men min tolkning är följande:

Situationen är svår. Finland har haft en svag ekonomisk utveckling. Den samlade produktionen och sysselsättningen ligger fortfarande under 2008-nivån. Tillväxten är svag och lär inte bli bättre.

Visst kan man skylla på externa orsaker, som den globala lågkonjunkturen, men det lönar sig nog att titta i spegeln. Konkurrenskraften har försämrats och lönebildningen har inte anpassats till den sjunkande produktiviteten.

Borg och Vartiainen ger Finland tre allmänna förslag för att komma ut ur svackan.

För det första måste konkurrenskraften återställas. Detta innebär att arbetskostnaderna ökar i långsammare takt än produktiviteten. Regeringen bör ge arbetsparterna som uppgift att bygga upp en ny lönebildningsmodell för att säkerställa konkurrenskraften.

För det andra måste vi få fler människor med i arbetslivet. Vi bör bygga en lagstiftning där det lönar sig att anställa och ta emot arbete. Utan ett ökat arbetsutbud är det nuvarande välfärdssamhället inte möjligt.

För det tredje bör vi främja produktivitetstillväxten. Det finns inga enkla eller snabba reformförslag eftersom vårt företagsklimat redan är rätt så bra. Vi kan dock förbättra entreprenörsklimatet.

Någon har sagt att de största ekonomiska misstagen görs just före valen. Vi har riksdagsval om tre veckor. Nu är det viktigt att politikerna inte lovar allt mellan himmel och jord.

Om vi gör allt som Borg och Vartiainen föreslår så kommer Finland att få ett lyft. Lätt blir det inte, och snabbt kommer det inte att gå. Men detta är en bra början, även om man tittar inifrån.

3 Comments
 1. pietro jokiheimo
  27.03.2015 09.48

  vapaavuorellekkin tuossa laitoin meyer tuo vero varoja jotta niitä voisi ohjata työn jatkuvuuteen kuten olen ehdottanut kun tuota winter sukua olen äitini miehen puolelta
  meyer- winter sukuakin on ja kummatkin saksan laiva sukujakin,
  lisäksi odotan valtiolta korvauksia siitä nesteoil fortumin huolto aseman onnettomuudesta
  josta syitä väärennelty saksan ja usa auto tehtaiden nimiin osinkoa jakaakseen veroparatiiseissa
  tarve rahalle myös suomen jäänmurtaja laivasto käy osana veloista jolloin suomen ei tarvi kuin laivojen käyttö kuluihin tehdä budjettia jäisi pois osinko jaot kuluttamasta budjettia
  säästöä tuoden

  Reply
 2. pietro jokiheimo
  27.03.2015 09.51

  senaatti kiinteistöllekkin olen ahdottanut jotta osana suomen valtion konsernien velkoja voisin ottaa kiinteistöjä ja tiluksiakin osa korvaus summalla jäisi kotimaahankin tekemistä ja tuottavuutta

  Reply
 3. pietro jokiheimo
  27.03.2015 09.54

  niinistönkin kuitenkin ryn kanssa vastattava miksi vakuutus yhtiöillä tuote vialla siirrellään konsernin alueelta onnettomuus syitä ja jaetaan yli suuria palkkioita ja oinkoja ulkomaisten yhtiöiden varjolla kuten eu justice ja germany diplomat sivulla ja usa lets move ja ameriikan kirjasto sivulla kommenttia sasin mielestä valtion kuuluu toimittaa minulle korvausta

  Reply

Comment

required