Jordanian kuningaskunta on maltillinen ja vakaa Lähi-idän toimija. Sillä on toimivat suhteet ja puheyhteys joka ilmansuuntaan.

Jordaniaan tullaan maailmalta kysymään arvioita ja näkemyksiä alueen turvallisuuspoliittisesta liikehdinnästä. Ennen kaikkea kysytään rauhanprosessista Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Jordania katsoo olevansa suoraan osallinen Lähi-idän rauhanprosessissa. Sillä on selkeä kansallinen intressi. Lähes 60 prosentilla Jordanian väestöstä on palestiinalaistausta.

Sain Lähi-idän problematiikkaan realistisen alustuksen erinomaisessa tutkijakeskustelussa. Virallisen ajankohtaisarvion kuulimme tapaamisissa kuninkaalta, pääministeriltä ja ulkoministeriltä. Kävin yksityiskohtaisemmat ja luottamukselliset keskustelut kollegani, ulkoministeri Nasser Judehin kanssa erillisessä tapaamisessa.

Jordanian merkitystä rauhanneuvotteluissa kuvaa se, että Ammaniin kiirehti samanaikaisesti Espanjan ja Ranskan ulkoministerit Moratinos ja Kouchner. Kaupunkiin saapui myös palestiinalaishallinnon presidentti Abbas. Osallistuin Espanjan kollegani kutsusta tapaamiseensa palestiinalaisedustustossa. Keskustelin ensin kahden kesken Abbasin eli Abu Mazenin kanssa. Lounaskeskustelussa Abbas, palestiinalaisten ulkoministeri Malki, ja pääneuvottelija Erekat kertoivat käynnissä olevista ponnisteluista varmistaa suorien neuvottelujen jatko. Vaikeaa tämä on, mutta toivottavasti ei aivan mahdotonta.

Aqaban lentokentällä

Matkamme jatkuu Israeliin. Sieltä lisää merkintöjä myöhemmin.

Comment

required