Dagens Industri 29.3.2012

Som Europa- och utrikeshandelsminister är jag på resande fot cirka 120 dygn om året. Det är rätt så mycket, men jag känner många Di-läsare och kolleger som reser mera. Hälften av mina resor sker i Europa. Denna vecka var jag i Torneå och Haparanda.

Svårare blir det då man reser mellan tidszoner från en kontinent till annan. Under det senaste halvåret har jag rest i bland annat Mongoliet, Kina, Japan, Indonesien, Ryssland, USA och Brasilien.

För mig är arbetsresor som en idrottstävling. Jag vill känna mig skarp och energisk för att kunna göra mitt bästa.

Här kommer tio tips för hur jag brukar bekämpa jetlag och allmän trötthet på resor som varar under fem dagar. 1. Planera resan väl. Undvik långa väntetider på flygplatser. 2. När du reser västerut, lägg dig tidigt och vakna tidigt. 3. När du reser österut, lägg dig sent och vakna sent. 4. Motionera minst en timme varje dag. Bäst är att göra det på morgonen. 5. Undvik alkohol. Amatörer dricker sprit på arbetsresor. 6. Drick vatten och ät hälsosamt. Du behöver inte stoppa i dig allt som bjuds. 7. Satsa på nattflyg. Se till att flygbolaget har bekväma säten och sängar. 8. Ät i förväg om du tänker sova på flyget. Det tar lång tid att få mat på flyg. 9. Ta en 20 minuters tupplur. 10. Håll dig vaken när du kommer hem. Lägg dig först på kvällen.

Alla resor är naturligtvis olika. Mina tips fungerar oftast, men inte alltid. Man kan dock trösta sig med att en jobbig natt oftast gör att man sover som ett barn nästa natt.

Man bör också försöka återhämta sig efter långa resor. Undvik en tung arbetsdag när du kommer hem.

Jetlag är också en attitydfråga. Det är viktigt att man har rätt inställning till långa resor. Visst kan det vara tungt, men om man övertygar sig själv att man klarar av det så blir det mycket lättare.

Och visst stämmer det att man vänjer sig vid att resa mycket. Men du bör vara medveten om att resande sliter. Om du reser över 50 dagar om året ökar risken för blodpropp. Det är viktigt att sköter sin hälsa och knacka på hos läkaren med jämna mellanrum.

Njut av livet utan jetlag!

”Du bör vara medveten om att resande sliter. Om du reser över 50 dagar om året så ökar risken för blodpropp.”

Comment

required