Hyvää itsenäisyyspäivän aamua blogin seuraajille! Oma itsenäisyyspäiväni alkaa Algeriassa, mutta ehdin illaksi Suomeen perinteisiin juhlallisuuksiin.

Olemme vienninedistämismatkalla Algeriassa parinkymmenen suomalaisen yrityksen kanssa (http://tinyurl.com/cnaz4ag). Algerian talous on öljyn hinnannousun ja poliittisen vakauden parantumisen myötä vahvassa nousussa. Mahdollisuuksia on paljon. Sen ovat huomanneet muutkin: Hillary Clinton ja Mario Monti kävivät ennen minua, Qatarin emiiri ja François Hollande ovat tulossa pian.

Algeria on varannut infrastruktuurihankkeiden toteuttamiseen 300 miljardia dollaria käytettäväksi vuoden 2014 loppuun mennessä. Talouden monipuolistaminen on öljyriippuvaiselle maalle selkeä tavoite. Lisäksi rakentamisbuumi on valtava, vuoteen 2014 mennessä valmistumassa on 2,4 miljoonaa asuntoa. Suomalaisten yritysten osaaminen on kovaa valuuttaa.

Tapaamisia on riittänyt urakalla. Taisin tehdä keskiviikkona henkilökohtaisen ennätykseni: seitsemän ministeritapaamista eri puolilla pääkaupunkia viiden tunnin sisään. Yhteensä ministeritapaamisia oli 11. Jokaisesta jäi jotain konkreettista käteen. Vähintään yritykselle sovittu jatkotapaaminen.

Algeria on käytännössä velaton maa, ja sen keskuspankilla on noin 190 miljardin dollarin hallinnoitava varallisuus. Siitä on useampi miljardi sijoitettu Suomen valtion velkakirjoihin. AAA-luokiteltuna maana olemme turvallinen sijoituskohde. Siitä on pidettävä kiinni.

Matka Algeriin sujuu molempiin suuntiin Pariisin kautta, ja kaikki keskustelut on käyty ranskaksi. On ollut hieno huomata, että suomalaisista yrityksistä löytyy loistavia frankofooneja.

Paluumatkalla Suomeen virittäydytään jo itsenäisyyspäivän tunnelmaan. Illalla osallistun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Comment

required